عصر کرد

آخرين مطالب

گوجه فرنگی کردستان مشتری ندارد

عدم رعایت الگوی کشت در کردستان/درهای صادرات همچنان بسته است اقتصادي

  بزرگنمايي:

عصر کرد - سنندج – افزایش سطح زیر کشت، ممانعت از صادرات و عرضه بیش از نیاز مصرف بازار و همچنین عدم رعایت الگوی کشت، معضلی جدی برای محصولات کشاورزی در کردستان است.

 طی دو دهه اخیر بیشتر تلاش دولت های مختلف بر روی رونق کشاورزی و توسعه این حوزه با هدف رسیدن به خودکفایی در محصولات غذایی و تامین امنیت غذایی کشور بوده گرفته، غافل از اینکه هر سال نیز با مشکلاتی که برای کشاورزان به وجود می آید خود دولت باز هم مجبور می شود در راستای جلوگیری از ورود ضرر و زیان به کشاورزان در بحث خرید محصولات آنان به صورت تضمین، حمایتی و اشکال مختلف دیگر وارد کار شود.
طی یک دهه اخیر در حوزه کشاورزی یک سال با مشکل کمبود سیب زمینی، یک سال پیاز، یک سال گوجه فرنگی، یک سال گندم و یک سال دیگر محصولات پر مصرف کشاورزی رو به رو شده ایم که به همین دلیل قیمت این محصولات در عرض چند روز با افزایش ناگهانی مواجه می شود و کشاورزان نیز به طمع سود بیشتر در سال بعد از آن سطح زیر کشت محصولی که در بازار دچار کمبود شده را افزایش داده و در نهایت در زمان برداشت با مشکل عرضه و کاهش قیمت و ضرر و زیان مواجه می شوند.
سال گذشته به دلیل وقوع سیل در مناطق جنوبی کشور تمامی محصول گوجه کاران زیر آب رفت و در نتیجه با کمبود این محصول در بازار مصرف مواجه شدیم و همین امر باعث شد تا قیمت گوجه فرنگی به یکباره از کیلویی هزار و 500 تومان تا 10 هزار تومان افزایش یابد و به تبع آن قیمت رب های گوجه فرنگی نیز از هر کیلو چهار هزار تومان تا 25 هزار تومان نیز افزایش یافت.
همین مسئله باعث شده تا در سال زراعی جدید کشاورزان الگوی کشت را رعایت نکنند و به هوای بالا بودن قیمت گوجه فرنگی سطح زیر کشت این محصول را افزایش دهند که همین امر هم باعث شد امسال در فصل برداشت به علت تولید بیش از نیاز مصرف کسی دیگر خریدار گوجه فرنگی کشاورزان نباشد و از این رو شاهد کاهش شدید قیمت این محصول تا 450 تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار باشیم.
اجرای طرح حمایتی خرید گوجه فرنگی در کردستان
بر اساس آمارهای وزارت جهاد کشاورزی هزینه تولید هر کیلوگرم گوجه فرنگی از زمان کاشت تا زمان برداشت در مناطق پر آب کشور بین 500 تا 550 تومان بوده و در مناطق کم آب نیز این هزینه بین 600 تا 650 تومان است که با این احتساب کشاورزان بدون شک دچار خسارت های بسیاری می شوند.
از همین رو وزارت جهاد کشاورزی امسال اجرای طرح خرید حمایتی گوجه فرنگی با قیمت هر کیلوگرم هزار تومان را در دستور کار خود قرار داد تا هم قیمت بازار را کنترل کرده باشد و هم از ضرر و زیان به کشاورزان جلوگیری شود.
از آنجا که کشاورزی یکی از اصلی ترین منابع درآمدی مردم کردستان محسوب می شود و امسال گوجه کاران کردستانی نیز همچون دیگر کشاورزان کشور سطح زیر کشت گوجه فرنگی خود را بدون رعایت الگوی کشت که از سوی سازمان جهاد کشاورزی کردستان تدوین شده بود، افزایش دادند، مشکلات این حوزه گریبان آنان را نیز گرفت.
کشت گوجه‌فرنگی در 1800 هکتار از مزارع کردستان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در سال زراعی جاری بیش از هزار و 800 هزار هکتار از مزارع استان زیر کشت این محصول رفته است در حالی که الگوی کشت تعریف شده از سوی این سازمان تنها 900 هکتار بود.
خالد جعفری اظهار داشت: با توجه به افزایش قیمتی که سال گذشته گوجه فرنگی داشت کشاورزان خود اقدام به افزایش سطح زیر کشت این محصول کردند و از همین رو امسال با توجه به افزایش تولید در کشور با مشکل عرضه مواجه شده و رغبتی برای برداشت محصول خود ندارند.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی در راستای حمایت از کشاورزان خرید حمایتی گوجه فرنگی را در دستور کار خود قرار داد تا به تبع آن جهاد کشاورزی کردستان اقدام به این کار کند و سازمان تعاون روستایی و کارخانجات صنایع تبدیلی خرید این محصول را آغاز کردند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه امسال پیش بینی می شود 120 هزار تن از این محصول در استان برداشت شود، ادامه داد: از آنجایی که ظرفیت تنها کارخانه رب سازی موجود در استان بسیار پایین است نمی توان به موقع این محصول را فراوری کرد و بخش عمده آن در حال فاسد شدن و کپک زدن است.
جعفری یادآور شد: در کنار این مشکل امسال با عدم مجوز ورود گوجه فرنگی به بازار اقلیم کردستان عراق بودیم و امکان صادرات این محصول وجود نداشته و همین مسئله باعث شده تا کشاورزان در صورت عدم دخالت به موقع دولت با ضرر و زیان بسیاری مواجه شوند.
خرید بیش از هشت هزار تن گوجه فرنگی در کردستان
مدیرکل تعاون روستایی کردستان نیز به خبرنگار مهر گفت:‌ هشت هزار و 100 تن از محصول گوجه‌فرنگی بهره برداران در این استان توسط مراکز خرید وابسته به صورت حمایتی خریداری شده است.
پیمان اسکندری اظهار داشت: خرید حمایتی به علت کاهش قیمت گوجه فرنگی و برای جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان، از بین رفتن انگیزه کشت و تولید این محصول از سوی تعاون روستایی انجام می‌شود.
وی افزود: سازمان تعاون روستایی کردستان این طرح را با همکاری یکی از کارخانه های رب گوجه‌فرنگی در استان کرمانشاه انجام می‌دهد و بهره برداران می توانند تا اطلاع ثانوی محصول خود را به این کارخانه تحویل دهند.
مدیرکل تعاون روستایی کردستان ادامه داد: در قالب این طرح حمایتی، سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران به نمایندگی از دولت نسبت به خرید حمایتی گوجه فرنگی در قالب ساز و کار تعریف شده و با رعایت سقف قیمت هزار تومان به ازای هر کیلوگرم محصول تحویل درب کارخانه اقدام می‌کند.
فرآوری گوجه فرنگی راه پیشنهادی دولت
یکی دیگر از راه حل هایی که دولت برای بهبود وضعیت کشاورزان و جلوگیری از خراب و کپک زدن گوجه فرنگی تولید شده ارائه داده فرآوری این محصول به صورت رب برای خود دولت است به صورتی که کارخانه های فرآوری رب به ازای فرآوری هر کیلوگرم رب از گوجه فرنگی های خریداری شده توسط دولت مبلغی را بابت دستمزد دریافت کرده و پس از فرآوری محصول آن را تحویل دولت دهند.
مدیرکل دفتر بازرگانی محصولات کشاورزی سازمان مرکزی تعاون روستایی در خصوص اقدمات دولت در راستای حمایت گوجه فرنگی کاران، بیان کرد: دولت حاضر است به ازای فرآوری هر بشکه رب بسته بندی به صورت اسپتیک مبلغ 165 هزار تومان به عنوان دستمزد به کارخانه های فرآوری پرداخت کند.
علیرضا معتمد گفت: بشکه اسپتیک، کیسه مخصوص داخل بشکه و همچنین پالت برای حمل بشکه ها در اختیار کارخانه های فرآوری قرار می گیرد تا پس از فرآوری محصولات خریداری شده به دولت تحویل داده شود.
وی اظهار داشت: با توجه به حجم گوجه فرنگی برداشت شده انتظار داریم کارخانه های فرآوری به صورت 100 درصدی توان خود را در اختیار تعاون روستایی قرار دهند و روزانه 500 تن گوجه فرنگی را فرآوری کنند.
مدیرکل دفتر بازرگانی محصولات کشاورزی سازمان مرکزی تعاون روستایی افزود: در حال حاضر 25 هزار تن رب آماده در کشور وجود دارد که با توجه به اینکه استان کردستان با اقلیم کردستان عراق هم مرز است، سعی می کنیم بتوانیم بخشی از این تولید را صادر کنیم.
معتمد یادآور شد: وزارت جهاد کشاورزی در چند سال گذشته به خوبی نشان داده در راستای حمایت از کشاورزان و صنعت کشاورزی کشور در هر زمانی که نیاز باشد به مشکلات پیش آمده در حوزه های مختلف ورود می کند تا مشکلی در امنیت غذایی کشور به وجود نیاید.
حال با تمام این تفاسیر باید بار دیگر نشست و منتظر ماند که این بار دولت می تواند به موقع دست کشاورزانی که تمام سرمایه خود را در راه توسعه و تولید محصولات کشاورزی به کار گرفته اند را بگیرد یا بار دیگر شاهد ضرر و زیان های هنگفت به کشاورزان خواهیم بود.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/93144/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ای بیخبران چه جای خواب است مرا

ترکیب آرسنال-چلسی؛ پوچتینو علیه صدرنشین

خیال کورتوا راحت است؛ لونین به خوبی جایم را پر کرده

عقب‌نشینی یوفا؛ لیست‌‌های اروپایی 26 نفره شد

پایان پیولی؛ زلاتان سرمربی میلان را انتخاب کرد

عذرخواهی کارلوس کی‌روش از خسرو حیدری!

سیو برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال 2023/24

خسرو حیدری: رفتن به سپاهان اشتباه بود!

کنترل توپ های تماشایی ریاض محرز

آقای گل تاریخ فرانسه قدم در راه مسی گذاشت!

ناراحتی لامینه یامال پس از گل پیروزی بخش جود بلینگام در ال کلاسیکو

برخورد قانونی پلیس کرمانشاه با اندک افراد هنجارشکن حوزه حجاب

افزایش دمای هوای کرمانشاه

«مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل» در کتابفروشی‌ها

چه چیز داری با خویشتن که دیدارت...

جانشین عالیشاه در اراک هم بازوبند می‌خواهد

گلایه خسرو حیدری از علی دایی

حسین وفایی، به مکان مقدس ما توهین کردی!

سیوهای بی نظیر دروازه بانان لالیگا با پا!

تمجید شواین اشتایگر از گواردیولا

خط و نشان مدافع ذوب آهن برای تراکتوری‌ها

توصیه به لیورپول؛ مورینیو دوای درد شماست!‏

لحظه ورود نیمار به ورزشگاه کینگدام آرنا برای تماشای دیدار الهلال و العین

عرض اندام معنادار فرهاد مجیدی در اینستاگرام!

فرمانده بایرن: شاید مدعی ‏CL‏ نباشیم ولی شانس داریم!‏

ضارب متواری دانش آموزان آملی دستگیر شد + فیلم

گیرافتادن گوسفندان در یک حوضچه حوالی آرمگاه ویس نازار

راه‌اندازی چهار ایستگاه سنجش کیفیت هوا در دستور کار

واکسیناسیون 2.5 میلیون راس دام سبک علیه بیماری آبله

ایجاد 40 هزار فرصت شغلی در استان کرمانشاه

10 میلیارد تومان اعتبار برای نوسازی سینما آزادی

لزوم پیشگیری از تخلفات انتخاباتی در آستانه دور دوم انتخابات

دستگیری کلاهبردار حرفه‌ای در کرمانشاه

حمایت‌های بیشتر معاونت توسعه روستایی مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری از حوزه روستایی

فعالیت مستمر 65 تیم نظارتی پلیس راه در محورهای مواصلاتی کرمانشاه

رایگان شدن خدمات سرپایی و بستری کودکان زیر 7 سال در کرمانشاه

نبودی در دلم انگار طوفان شد، چه طوفانی!

تغییری که مقابل استقلال خطرساز شد

استقلال و پرسپولیس واقعا 3 هزار میلیارد؟

توضیحات اسبقیان درباره اداره‌ی استقلال و پرسپولیس

مسابقه آلومینیوم اراک و پرسپولیس با حضور تماشاگر برگزار می شود

بمب بزرگ استقلال پس از تغییر مالکیت

ترکیب الهلال به امید کسب پنجمین ستاره آسیایی

واکنش خسرو حیدری به بازی دفاعی استقلال نکونام

ساپینتو اگر می‌ماند، امسال با اختلاف قهرمان می‌شدیم

ادعای خسرو؛ خیلی از مسئولین پرسپولیسی هستند

تشکر ستاره اینتر از عمو تیری؛ بهترین عموی دنیا!‏

شترسواری گلاره عباسی بازیگر در جنوب ایران (عکس)

لزوم تسریع در اجرای طرح‌های نیمه تمام سقز

ممنوعیت اشتغال اتباع در کردستان