عصر کرد

آخرين مطالب

18 گونه مارمولک در کردستان شناسایی شده است اجتماعی

18 گونه مارمولک در کردستان شناسایی شده است
  بزرگنمايي:

عصر کرد - باشگاه خبرنگاران / رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان گفت: تاکنون 18 گونه مارمولک یا سوسمار در کردستان شناسایی شده است.
مارمولک‌ها از لحاظ اکولوژیک یکی از گونه‌های بسیار ارزشمند برای محیط زیست و طبیعت هستند و نقش مهمی در کنترل عنکبوتیان، حشرات و بندپایان دارند، اما به نظر می‌رسد هنوز بخش زیادی از دنیای وسیع آن‌ها کشف نشده و این نگرانی وجود دارد که قبل از شناخته شدن، به علت تخریب زیستگاه‌ها و سایر عوامل از بین بروند.
استان کردستان با قرار گرفتن در امتداد رشته کوه‌های زاگرس و تنوع زیستگاه‌های خشکی و آبی و توپوگرافی‌های منحصر به فرد از تنوع زیستی بالای برخوردار است، البته به دلایل مختلف این تنوع زیستی در معرض خطر است که باید تمامی مردم در حفظ و نگهداشت این سرمایه‌های ژنتیکی تلاش کنند.
باور‌های اشتباهی از این گونه جانوری همچون سمی بودن آن(وجود سیانور در دُم آن) در بین مردم جامعه ما ایجاد شده که به گفته کارشناسان امر هیچ مارمولک سمی در کشور وجود ندارد هر چند دو گونه سمی آن در دنیا شناسایی شده، ولی تاکنون در ایران این گونه‌ها مشاهده نشده است.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان به خبرنگار ایرنا گفت: مارمولک‌ها(سوسمارها) گروهی از مهره داران هستند که به مانند سایر خزندگان موجوداتی خونسردند این بدان معنی است که دمای بدن آن‌ها تابع درجه حرارت محیط بوده و با هر تغییری در درجه حرارت محیط اطراف تغییر می‌کنند.
حیدر ویسی اضافه کرد: این گونه جانوری در درجه حرارت‌های پایین بویژه در پاییز و زمستان به خواب زمستانی و در روز‌های گرم تابستان به خواب تابستانی فرو می‌روند.
وی با اشاره به اینکه مارمولک‌ها بواسطه دو ویژگی خون سرد بودن و پوشیده شدن بدنشان از پولک و یا صفحات شاخی از سایر مهره داران جدا می‌شوند، افزود: سوسمار‌ها دارای چهار دست و پا هستند، برخلاف دوزیستان فاقد مرحله لاروی آبزی هستند و بیشتر تخم گذارند و تخم آن‌ها دارای پوسته محافظی است که آن‌ها را قادر می‌سازد در مکان‌های خشک نیز تخم‌گذاری کنند.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان اظهار داشت: مارمولک‌ها در دنیا از اندازه 2 سانتی متر(گکو‌های پلنگی) تا حدود 5.3 متر(اژد‌های کومودو) دیده می‌شوند.
ویسی یادآور شد: نباید مارمولک‌هایی مانند اژد‌های کومودو را که دارای اندازه درشتی هستند با تمساح و کروکودیل اشتباه گرفت ضمن اینکه تقریبا سوسمار‌ها در همه جای ایران پراکندگی دارند.
وی با بیان اینکه بیشتر سوسمار‌ها حشره خوارند و بسته به اندازه و جثه‌شان از بندپایان و گاهی جوندگان تغذیه می‌کنند، گفت: از آنجایی که مارمولک‌ها از بندپایان تغذیه می‌کنند، بنابراین یکی از فاکتور‌های طبیعی کنترل کننده جمعیت بندپایان به حساب می‌آیند.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان تاکید کرد: از لحاظ اکولوژیکی در هرم انرژی دارای ارزش بالایی هستند و انسان با از بین بردن مارمولک‌ها از چرخه طبیعت یکی از فاکتور‌های اصلی را حذف خواهد کرد.
ویسی گفت: امروزه متخصصان علوم کشاورزی و محیط زیست به این نتیجه رسیده‌اند که دیگر از سموم آفت کش برای مبارزه با حشرات آفت استفاده نکنند، زیرا این سموم آثار مخربی را بر محیط زیست وارد می‌کند از این رو به فکر پرورش و استفاده از انواع مختلف بندپایان، مارمولک‌ها و پرندگانی مانند جغد به قصد مبارزه با آفات مزارع افتاده‌اند.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان با اشاره به اینکه این روش مبارزه باع نوان مبارزه بیولوژیک امروزه در بسیاری از کشور‌ها رواج پیدا کرده است، افزود: مارمولک‌ها با کنترل جمعیت حشرات، بشر را در جهت برداشت محصول بیشتر و سالمتر از زمین یاری می‌کنند.
ویسی اضافه کرد: در استان کردستان طبق مطالعات انجام شده تاکنون 18 گونه سوسمار(مارمولک) شناسایی شده که با توجه به تنوع زیستی استان این آمار بیشتر هم خواهد بود.
وی در موررد خطرات این گونه‌های زیبا و مفید در حیات وحش گفت: انقراض پدیده‌ای طبیعی است که به طور منظم در میان گونه‌ها رخ می‌دهد، اما فعالیت‌های انسانی ممکن است سرعت آن را افزایش دهد.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان تاکید کرد: مهمترین خطراتی که سوسمار‌های استان را تهدید می‌کند فعالیت‌های انسانی از جمله تخریب مراتع و جنگل‌ها، شکار و امور کشاورزی است.
ویسی اظهار داشت: تغییر، تخریب و قطعه قطعه شدن زیستگاه مهمترین عامل کاهش جمعیت حیات وحش از جمله سوسمار‌ها در سطح جهانی است و حتی در برخی موارد باعث انقراض گونه‌ها در سطح منطقه‌ای شده است.
این کارشناس محیط زیست با بیان اینکه انواع زیادی از مواد آلاینده محیط زیست مانند فلزات سنگین، سموم و پسماند‌های رادیو اکتیو اثرات مستقیم و غیر مستقیم زیادی بر روی خزندگان دارند، افزود: تاثیراین آلاینده‌ها به خصوص بر روی لاک پشت‌ها و کروکودیل‌ها شناسایی شده و تخم‌های بزرگ آن‌ها شانس بیشتری برای آلوده شدن دارد.
ویسی اضافه کرد: همچنین کیسه‌ها و ورقه‌های پلاستیکی در آب ممکن است توسط لاک پشت‌های دریایی یا عروس دریایی که یکی از غذا‌های اصلی آنهاست اشتباه گرفته و بلعیده شود.
این کارشناس محیط زیست با اشاره به اینکه شکار و برداشت خزندگان از طبیعت از دیگر عوامل تهدیدکننده حیات وحش است، گفت: بسیاری از مردم بدلیل ترس از مار‌ها و سوسمار‌ها به محض مشاهده آن‌ها را می‌کشند و این در حالیست که تقریبا تمام سوسمار‌ها و بیشتر مار‌ها کاملا بی خطر هستند.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/138625/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اوسمار: یادتان نرود با تیم سوم لیگ بازی داشتیم

خلاصه بازی النصر 3 - الخلیج 1

مورایس: اگر من را نخواهند می‌روم

مورایس: چرا این سؤال‌ها را از تیم‌های دیگر نمی‌پرسید؟

اوسمار: امروز باید صدرنشین می‌شدیم

اوسمار: تا آخرین لحظه برای قهرمانی می‌جنگیم

اوسمار: از نتیجه ناراحتم اما جنگیدیم

خلاصه بازی دورتموند 1 - پاری سن ژرمن 0

امیری: هنوز 15 امتیاز باقی مانده

اوسمار: هر بازی شرایط متفاوتی دارد

استقبال هواداران نساجی از بازیکنان این تیم

واکنش کاپیتان سپاهان به «دل پرخون هواداران اصفهانی از بدنه فدراسیون»

ویسی به کمیته انضباطی فراخوانده شد

دورتموند برنده راند اول؛ پاریسی‌ها امیدوار به کامبک در خانه

کمک به فقرا به عنوان یک الگو در جامعه نهادینه شود

تیک آف تماشایی هواپیما در هوای بارانی کرمانشاه + فیلم

کنایه تند نورافکن به ناکامی پرسپولیس!

درویش با یحیی گل‌محمدی دوباره تماس گرفت

شوت امباپه به تیر دروازه دورتموند برخورد کرد

واکنش جواد نکونام به برکناری خطیر

ضربه سر فابیان رویز، خطرناک از کنار دروازه دورتموند به بیرون رفت

شوت خطرناک فولکروگ در چهارچوب نبود

شوت دمبله از روی دروازه دورتموند به بیرون رفت

واکنش خوب دروازبان دورتموند روی شوت دمبله

شکایت باشگاه سپاهان از پرسپولیس

پرسپولیس، پرتماشاگرترین با بلیت 300 هزار تومانی

سوانح جاده‌ای در خراسان رضوی یک کشته و 21 مصدوم برجا گذاشت

بهسازی باند فرودگاه کرمانشاه تا پایان نیمه نخست سال

معاون سیاسی استانداری فارس مطرح کرد: برنامه و نقشه راه؛ کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه

اتهام مدیرعامل پرسپولیس به بازیکنان سپاهان

واکنش تند درویش به درگیری سپاهانی‌ها با بانوان

آغاز رسمی مذاکرات پرسپولیس با 10 بازیکن

موقعیت خطرناک برای دورتموند و شوت مارسیل سابیتزر که ثمری نداشت

هادی محمدی: امید به صورت دابو ضربه زد

رزاق پور: قدر فرصت‌ها را ندانستیم

جو فوق العاده دیوار زرد دورتموند

فقط صدای رضا عنایتی!

شکایت پرسپولیس از سپاهان به دلیل اهانت به بانوان

سند برکناری علی خطیر از مدیریت استقلال

کارشناس داوری فوتبال: قضاوت ضعیف حیدری، بازی پرسپولیس و سپاهان را بی‌کیفیت کرد!

کریمی: فدراسیون باعث شد از کورس قهرمانی جا بمانیم

هادی محمدی: امید عالیشاه نباید آنطور می‌زد!

امضاء تفاهم‌نامه همکاری بین کردستان با اتاق‌های مشترک ایران و چهار کشور خارجی

توزیع 500 بسته پوشاک در بین فقرا و نیازمندان کردستانی

باخت تیم جوانان زاگرس مهاباد در مرحله دوم مسابقات فوتبال

همدلی سازمان منطقه آزاد، نهادها و اصناف برای بهبود شرایط کارگران/ امضای تفاهم نامه تنظیم امور کار درجزیره کیش

داستانک/ آداب و رسوم الکی

شاعرانه/ بگو به باران ببارد امشب

باقری: گل استقلال خوزستان خطا بود

صداقت: تیم ذوب آهن موقعیت های زیادی داشت