عصر کرد

آخرين مطالب

نگاهی به انگشتان دست و پای خود بیندازید؛ چه رازی پشت عدد پنج است؟

چگونه نفرین 5 دامن‌گیر انسان و دیگر پستانداران شد؟ علمي

چگونه نفرین 5 دامن‌گیر انسان و دیگر پستانداران شد؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - اگر به پنجه‌های گربه، سگ یا حتی کانگورو نگاه کنید، متوجه می‌شوید که چیزی بین دستان ما و آن‌ها مشترک است. همه پستانداران به اشکال مختلفی پنج انگشت دارند؛ بنابراین سوالی که پیش می‌آید این است که چرا با وجود نحوه فرگشت متفاوت همه ما پستانداران، الگویی یکسان بین ما و آن‌ها وجود دارد؟

یک سوال ساده، چرا پنج؟ شاید باور نکنید، اما این سوال ساده دانشمندان چندین رشته را متحیر کرده است و جالب‌تر از آن این است که هنوز پاسخ کاملی برای این سوال وجود ندارد.
اگر به پنجه‌های گربه، سگ یا حتی کانگورو نگاه کنید، متوجه می‌شوید که چیزی بین دستان ما و آن‌ها مشترک است. همه پستانداران به اشکال مختلفی پنج انگشت دارند؛ بنابراین سوالی که پیش می‌آید این است که چرا با وجود نحوه فرگشت متفاوت همه ما پستانداران، الگویی یکسان بین ما و آن‌ها وجود دارد؟
برای پاسخ به این سوال که چرا پستانداران پنج انگشت دارند، ابتدا باید بفهمیم که چرا چهارپایان پنج انگشت دارند. پستانداران همه متعلق به رورَده تتراپودا هستند که به جز پستانداران شامل خزندگان، دوزیستان و پرندگان نیز می‌شود. همه اعضای این گروه پنج انگشت دارند، حتی نهنگ‌ها، فوک‌ها و شیر‌های دریایی پنج انگشت در باله‌های خود دارند. البته حیواناتی مانند اسب‌ها و پرندگان یک انگشت دارند؛ اما دانشمندان متوجه شده‌اند که این جانوران هم در دوران جنینی خود پنج انگشت دارند که به مرور زمان تا قبل از تولد آن‌ها کوچک و حذف می‌شود.
این فرآیند عمدتاً با ژن‌های هاکس (Hox) دیکته می‌شود. ژن‌های هاکس پروتئین‌هایی را رمزگذاری می‌کنند که به تنظیم فعالیت ژن‌های دیگر کمک می‌کنند و آن‌ها را روشن یا خاموش می‌کنند. آن‌ها کمک می‌کنند که از اینکه اعضای بدن در محل درست خود در بدن حیوان قرار می‌گیرند، اطمینان حاصل شود. به این ترتیب، آن‌ها در دیکته کردن الگوی اسکلتی چهارپایان نقش دارند و این کار را با کمک به کنترل پروتئین‌های ایجادشده توسط ژن مورد نیاز انجام می‌دهند تا همزمان با ایجاد بافت، یکدیگر را فعال یا مسدود کنند.
از طریق این فرآیند، انگشت‌ها رشد می‌کنند. بسته به نوع جانور، این انگشت‌ها می‌توانند به رشد خود ادامه دهند یا دوباره جذب شوند. اینکه دقیقا چگونه این اتفاق می‌افتد هنوز هم سوال است و این فرایند برای هر جانوری متفاوت است.

عصر کرد


راز جد مشترک؟
هیچ کس مطمئن نیست که این طرح پنج انگشتی برای اولین بار چه زمانی فرگشت یافته است. اما اولین جانوران شناخته‌شده‌ای که انگشتانشان رشد کرده، حدود 360 میلیون سال پیش از ماهی‌ها فرگشت یافته و تقریباً 8 انگشت داشته‌اند. با این حال، وجود طرح پنج انگشتی در اکثر چهارپایان زنده نشان می‌دهد که این ویژگی احتمالاً یک «همسانی» ژن یا ساختاری است که بین ارگانیسم‌ها مشترک است، زیرا آن‌ها جد مشترکی دارند. جد مشترک همه چهارپایان زنده باید به نحوی فرگشت یافته باشد تا پنج انگشت داشته باشد و این الگو را به فرزندان خود منتقل کند.
جد مشترک، توضیح مناسبی است برای اینکه چگونه پستانداران پنج انگشت داشتند، اما بازهم دلیل آن را نمی‌گوید. یکی از نطریه‌های که وجود دارد نظریه کانالیزه شدن است. بر اساس این نظریه با گذشت زمان، ژن یا صفت خاصی پایدارتر می‌شود و احتمال جهش در آن کمتر می‌شود. به عنوان مثال اگر بخواهیم مهره‌های پستانداران را در نظر بگیریم، همه آن‌ها تقریباً همیشه هفت مهره گردن داشته‌اند، حتی اگر این تعداد به نظر مزیت خاصی نداشته باشد، بر اساس این نظریه، اگر هفت مهره برای گردن در طی میلیون‌ها سال کار کرده باشد و مشکلی پیش نیاورده باشد، دلیلی برای تغییر آن وجود ندارد.
نظریه‌های جایگزین
با این حال، همه محققان با ایده کانالیزه شدن موافق نیستند. کیمبرلی کوپر، متخصص ژنتیک تکاملی دانشگاه سن‌دیگو، می‌گوید داشتن بیش از پنج انگشت که پُرانگشتی یا پلی‌داکتیلی نیز نامیده می‌شود، به عنوان یک جهش در بسیاری از پستانداران از جمله انسان رخ می‌دهد.
جهش‌های متعددی وجود دارد که می‌تواند باعث ایجاد پلی‌داکتیلی شود، اما مطالعه اخیری که در مجله نیچر منتشر شد، نشان داد که این جهش می‌تواند از طریق تنها یک نوکلئوتید در ژن اتفاق بیفتد؛ بنابراین برخی دانشمندان این سوال را مطرح می‌کنند که چرا گونه‌هایی از جانوران پلی‌داکتیلی وجود ندارد؟
در پاسخ به این سوال گفته شده است که پلی‌داکتیلی یک نقطه ضعف فرگشتی است. برخی می‌گویند ممکن است به پیوند ژنی مربوط باشد. به این معنا که با فرگشت ژن‌ها در طی میلیون‌ها سال، برخی ژن‌ها به هم مرتبط می‌شوند، به عنوان مثال تغییر یک ژن در مقدار انگشتان دست می‌تواند منجر به مشکلات سلامت جدی‌تری شود. با این وجود هیچ کدام از این استدلال‌ها نمی‌تواند دلیل مناسبی برای پنج انگشتی بودن جانوران باشد.
شاید اگر این سوال را مطرح کنیم که چرا بیش از پنج انگشت در پستانداران نمی‌بینیم، به پاسخ ساده‌ای برسیم. اما هرچه که باشد این یکی از راز‌های طبیعت است که فاش شدن آن احتمالا بسیار هیجان‌انگیز خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/828289/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سال ها پرسیدم از خود کیستم

ای که نزدیک تر از جانی و پنهان ز نگه

سعید عزت‌اللهی: به هنگ‌کنگ و ازبکستان نمی‌رسم

صعود اعتماد‌پور به نیمه‌نهایی اسکواش حرفه‌ای قطر

دو قول مدیرعامل سپاهان پس از آسیایی شدن

امباپه، فاتح جایزه بهترین بازیکن سال اروپا در گلوب ساکر

پیروزی بوکسور ایران در انتخابی المپیک

تلاش عجیب ناظر داوری برای مهار جیمی جامپ

واکنش جالب ستاره رئال به غیبت در یورو 2024

فلیک قراردادش را امضا کرد

تمام 41 گل گرت بیل با پیراهن ولز

درخواست اوسمار برای تغییر 2 بند از پیش‌نویس قرارداد جدید

ماجرای خودکشی پرستار بیمارستان رباط‌کریم چه بود؟

الناز شاکردوست بازیگر نمایش نبرد «رستم و سهراب» شد

کرج بالاخره صاحب دستگاه زباله‌سوز می‌شود

تامین و توزیع مطلوب فرآورده‌های نفتی منطقه کردستان با 233 دستگاه نفتکش

کشف 500 میلیارد فرارمالیاتی در کردستان + فیلم

ساخت مجدد بنای جایگزین بیمارستان مسیح نیازمند مجوز میراث فرهنگی

گیاهان می‌توانند منبع انرژی تجدیدپذیر بعدی باشند

وزیر اقتصاد : حذف محدودیت کارت پایان خدمت برای دریافت مجوز کسب و کار

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «قاسمی»

روزانه چند میلیون لیتر فرآورده نفتی در کردستان توزیع می‌شود؟

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

پروین اعتصامی هرگز به آن کاخ داخل نمیشود

مقصر خراب شدن جشن بقا معرفی شد

تغییر رویکرد تاج در مورد جشن قهرمانی لیگ برتر

ابهام در حضور نعمتی در بازی‌های پاریس

علی‌ قارداشی: پرچمداری کاروان المپیک حق شهسواری بود

رییس فدراسیون بسکتبال: سرمربی تیم ملی را بعد از لیگ مشخص می‌کنیم

صحبت‌های تند سخنگوی هوادار علیه امیر عرب براقی

انوشیروانی: از مسئولان کمیته ملی المپیک انتظار حمایت بیشتری داریم

کفش مهدی ترابی را طلایی بسازید!

سردار آزمون به سویا اسپانیا پیوست

بازیگر برنده اسکار نابینا شد و از سینما خداحافظی کرد

یک کاسه آش به سبک کردستانی ها + فوت و فن

موفقیت در مدیریت برنامه‌ریزی نیازمند توجه به خرد جمعی است

توزیع روزانه 4.5 میلیون لیتر انواع فراورده‌های نفتی در کردستان

موفقیت در مدیریت نیازمند توجه به خرد جمعی است

درگذشت یک اقتصاددان /او استاد برخی وزرای اقتصاد ایران بود

چه اشکالی دارد دو یا سه مجموعه مانند مجموعه ورزشی آزادی داشته باشیم؟

اقتصاد آمریکا چگونه فرو می پاشد؟

اقتصاد ورزش متکی به بخش دولت نیست

باید تا پایان عمر در راه شهدای خدمت بمانیم

خادمین شهید ملت در مرحله عمل صالح برای ما الگو هستند

ماجرای خبرساز حال نامساعد امیر تتلو در زندان

تو چقدر وقت کم میاری؟

حریفان تیم ملی والیبال نشسته در تورنمنت هلند مشخص شدند

تمرینات داوید دخیا در منچستر

عاشوری: می‌خواهیم گل‌گهر را قهرمان جام حذفی کنیم

مدافع استقلال بازی هفته آخر را از دست داد