عصر کرد

آخرين مطالب

سن ازدواج تابعی از عوامل متعدد است سياسي

  بزرگنمايي:

عصر کرد - تهران- ایرنا- مساله ازدواج کودکان مساله‌ای است که اکنون مورد توجه حقوقدان‌ها، خانواده‌ها، واضعان قانون و مجلس قرار گرفته و این چنین است که شاهد هستیم بحث تغییر سن ازدواج به میان آمده است.

روزنامه آرمان در یادداشتی به قلم فریده غیرت حقوقدان نوشت: در ابتدا می‌‌پردازم به این مساله که پزشکان و اساتید دانشگاه‌ها پس از بررسی‌ها ثابت کرده‌اند که اساسا ازدواج در سنین پایین که به حکم اجبار صورت می‌گیرد با خطراتی همراه است.
یکی از مشکلات به وجود آمده در این رویداد باروری‌های زودهنگام برای دختران است که تبعاتی دارد. از این رو برای جلوگیری از این مشکلات متولیان امر به فکر بالا بردن سن ازدواج افتاده‌اند. امیدواریم که به‌زودی تغییرات برای افزایش حداقل سن ازدواج صورت گیرد. این در حالی است که جامعه امروز هم به‌دلیل توجه به تکامل، پیشرفت و ترقی ازدواج کودکان را پذیرا نیست.
از سوی دیگر، باید گفت که در قوانین ما اصولا سن بلوغ در ازدواج مطرح است یعنی شرایط جسمانی فرد نه اینکه آیا فردی پذیرش ازدواج را دارد یا نه. با وجود این، روی سن بلوغ تفاسیر مختلفی انجام شده است. به همین دلیل هم قانون ما در مورد سن ازدواج تغییرات بسیاری را به خود دیده است، چرا که در سال‌های مختلف بر مبنای سن بلوغ، شرایط پذیرش جامعه و شرایط جسمانی تغییرات عمده‌ای در ارتباط با مساله ازدواج به وجود آمده است.
به بیان دیگر سن ازدواج تابعی از عوامل متعددی مانند عوامل جغرافیایی، سنتی و تربیتی است. برای مثال دختری که در جنوب ایران یعنی در آبادان و اهواز به دنیا می‌آید، تربیت می‌شود و رشد پیدا می‌کند، زودتر به سن بلوغ می‌رسد تا دختری که در آذربایجان و مناطق سردسیر است. بنابراین شرایط جغرافیایی تاثیر بسیار زیادی در تعیین سن بلوغ دارد که باید به آن توجه شود.
**معافیت از شرط سن
با توجه به ماده 1041 قانون مدنی سن ازدواج برای دختران 13 سال و برای پسران 15 سال است، اما با رعایت شرایطی قانونگذار به افراد کمتر از سنین یاد شده اجازه داده است ازدواج کنند. این شرایط شامل رضایت والدین، مصلحت کودک و اجازه دادگاه است. برای مثال برخی خانواده‌ها به ناچار معافیت از شرط سن دختر خود را می‌گیرند، چون تشخیص می‌دهند که سن رشد جسمانی دختر کافی است و امکان اینکه بتواند مسئولیت ازدواج را پذیرا باشد، بسیار بالاست. بنابراین به آن دختر معافیت از شرط سن داده می‌شود.
اینکه در دادگاه شیئی را به دختری نشان می‌دهند و از او می‌پرسند که این شیء طلا یا نقره است برای تعیین بلوغ او نیست، بلکه برای معافیت از شرط سن است. در واقع دختری که برای شرط سن به دادگاه معرفی می‌شود، قاضی از او چند سوال می‌‌پرسد تا معافیت از شرط سن مقرر قانونی را به او بدهد. به عبارت دیگر چنین سوالات جزو موارد استثنایی معافیت از شرط سن است که معمولا قضات آن را می‌پرسند. در واقع برای اینکه کودکان کمتر از 13 و 15 سال بتوانند ازدواج کنند لازم است که گواهی رشد دادگاه را داشته باشند و رشد جسمی و فکری آنان نزد دادگاه احراز شود.
این در حالی است که معمولا در تعیین سن ازدواج رشد جسمی کودکان بیش از رشد عقلی آنان در نظر گرفته می‌شود، چرا که حتی کودکان 13 و 15‌ساله نیز از رشد فکری لازم برای ازدواج و قبول مسئولیت‌‌های آن برخوردار نیستند. بنابراین باید به این نکته مهم توجه شود، چرا که ازدواج کودکان معضلی است که آینده آنها را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.
**استثنا در ازدواج کودکان
همان‌طور که گفتم در موارد استثنایی برای دختران زیر سن مطرح شده در قانون ازدواج می‌توان با ایجاد یک ولی معافیت از شرط سن گرفت، چرا که همیشه استثنا وجود دارد. ما استثناها را نباید نادیده گرفته و برای همه حکم کلی بدهیم. ممکن است دختری در موقعیتی باشد که به سن ازدواج رسیده و کاملا پذیرای آن باشد. بنابراین با اجازه ولی می‌تواند ازدواج کند. این در حالی است که باید گفت اجازه ولی یک مطلق کامل نیست که بخواهیم بگوییم تمام ازدواج‌ها با نظر ولی صورت می‌گیرد. البته در ازدواج بحث ولایت پدر مطرح است، اما اینکه بخواهیم بگوییم فقط ولی است که می‌تواند سن ازدواج را تعیین کند، این گونه نیست. شرایط متعددی در جامعه برای تعیین سن ازدواج وجود دارد.
**تمرکز دنیا روی 18 سالگی است
از نظر جهانی کنوانسیون حقوق کودک اصولا سن 18 سال را پایان کودکی و مناسب برای ازدواج می‌‌داند و الزامات خاصی را برای نگهداری از کودکان و تامین رفاه هر چه بیشتر آنان در نظر گرفته است. از طرف دیگر ایران نیز به کنوانسیون حقوق کودک پیوسته و آن را قبول دارد. در واقع ما جزو امضاکنندگان کنوانسیون حقوق کودک بوده و به این سن برای ازدواج کودکان متعهد هستیم. بنابراین اکنون دنیا روی سن 18 سال برای ازدواج فکر می‌کند. ما هم در سال 1353 قانون حمایت از خانواده سن ازدواج را برای دختر 18 سال و برای پسر 20 سال تعیین کردیم که بعد دچار تغییراتی شد.
دوباره یادآوری می‌کنم اگر ما شرایط اقلیمی، جغرافیایی، تربیتی، سنتی، دینی، مذهبی، بلوغ و رعایت موازین بین‌المللی و کنوانسیون حقوق کودک را مدنظر قرار داده و رعایت کنیم، سن قانونی سال 1353 را مناسب ترین سن برای ازدواج می‌دانیم. این در حالی است که تا سال 1381 سن ازدواج برای دختر 9 سالگی بود، اما بعد از آن سال براساس مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام سن ازدواج دختر به 13 سال افزایش یافت.
**پویایی فقه شیعه
اکنون توجه علمای ما به مساله ازدواج کودکان جلب شده است. من کاملا معتقدم که درباره تغییر تمام قوانین باید نظر علما و فقها را کسب کنیم. با این حال فقها هم وظیفه‌ای دارند و آن مساله اجماع و بحث کردن روی مسائل است، یعنی گروهی از فقهایی که مورد پذیرش جامعه هستند در بررسی مسائل به یک نقطه اشتراکی برسند. ریشه دین و افکار مذهبی ما قرآن، سنت، اجماع و عقل است.
بنابراین در مورد بالا بردن سن ازدواج هم باید بحث و تبادل نظر صورت گیرد تا سن ازدواج تغییر کند. در واقع ما نباید ایستایی داشته باشیم. به‌ویژه اینکه همیشه گفته شده فقه شیعه دارای تحرک و پویایی است. از این رو هیچ‌گاه ایستایی را نمی‌پذیریم و باید به جلو برویم و به عقب بازنگردیم. باید ببینیم صلاح جامعه چیست که خوشبختانه علما به این مساله در ارتباط با ازدواج کودکان توجه دارند. بنده به دلایل برخوردهای متعددی که تاکنون داشته‌ام به توجه علما واقف هستم و امیدوارم این امر روی قوانین هم موثر باشد.
*منبع:روزنامه آرمان،1397،1،23
**گروه اطلاع رسانی**2002**

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/92608/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تکریم توانخواه حافظ قرآن در کردستان

عشق زندگی می بخشد

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

مالکان جدید استقلال و پرسپولیس از کدام منبع برای دو تیم خرج می‌کنند؟

عملکرد پرسپولیس در مرحله 1/8 نهایی جام حذفی

آمار جالب سپاهان در مرحله یک هشتم نهایی

خط و نشان بازیکن سرشناس ملاثانی برای سپاهان

خیز آنچلوتی برای تاریخ‌سازی در باشگاه رئال

پایان کار طراح افسانه‌ای فرمول یک در ردبول

بازگشت روماریو ستاره سابق برزیل پس از 16سال

قهرمان روس جهان و المپیک پیگیر وضعیت گرایی

خبر‌های پشت صحنه، هفتم اردیبهشت

سرپل‌ذهاب آماده میزبانی باشکوه از زائران یادمان بازی‌دراز

گازرسانی به 100 واحد صنعتی در کردستان

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

نگاه به سینما جدی نیست/ بررسی پیدایش هالیوود در مستند «پشت صحنه»

صدور موافقت اصولی ٣ طرح گردشگری در کردستان

طلای ووشوکاران مازندرانی در پیکار‌های انتخابی جام جهانی

تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان

اجرای طرح هادی و پروژه‌های عمرانی در روستا‌های سروآباد

امسال هم صعود بازی دراز از راه رسید/ آمادگی دستگاه های اجرایی برای این صعود باشکوه

آمادگی امداد هوایی هلال احمر کرمانشاه در سالروز عملیات بازی‌دراز

استفاده 78 درصدی از سامانه ارجاع پرونده به کارشناسان در کرمانشاه

1 مصدوم به علت سقوط از ارتفاع در روستای شبانکاره منطقه روانسر

برگزاری آزمون سراسری رشته علوم تجربی در کرمانشاه

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال سن

طرح باک پُر در مرز پرویزخان به صورت رسمی از روز شنبه اجرا می شود

دستوری تازه در مورد استفاده از منشی های زن : «در ادارات دولتی ممنوع شد!»

اعزام 2 کاروان 85 نفره از کرمانشاه به حج عمره

پنج هزار و 780 خانوار تحت پوشش بهزیستی