عصر کرد
/کوچه پس کوچه‌های سنندج/
عبور از پیچ‌وخم کوچه‌ای در دل تاریخ
سه شنبه 15 بهمن 1398 - 8:20:13 AM
ایسنا
عصر کرد -  بافت‌های قدیمی موجود در هر شهری نمایانگر فرهنگ و هویت آن شهر است و گوشه‌ای از تاریخ شهر و نحوه زندگی مردمان و فرهنگ و آداب و رسوم آن شهر را در آینه گذر زمان به تصویر می‌کشد.

محله آغه‌زمان، محله‌ای با بافتی قدیمی واقع در مابین خیابان‌های فردوسی، خیابان انقلاب، بلوار کردستان و بلوار بعثت است که اکنون به دو بخش جنوبی و شمالی تقسیم شده است.
گذر از کوچه پس کوچه‌های تنگ و باریک محله "آغه زمان" و دیدن خانه‌های کاهگلی بلند قامت با معماری قدیمی و سردرب‌های زیبا حکایت از ذوق و سلیقه زیبای معماران آن دارد و آدمی را با تاریخ و تمدن و معماری قدیمی مردم شهر سنندج آشنا می‌سازد.
وجود همین معماری زیبا و خانه‌های کاهگلی و نمای آجری به کار رفته در آن، این محله زیبا و قدیمی را زبانزد خاص و عام کرده و زیبایی منحصر به فردی به شهر بخشیده است.
با ورود به این محله قدیمی و زیبا، دیگر از هیاهو و ازدحام داخل شهر و ساختمان‌های لوکس و مجللی که بر اساس معماری پیشرفته و نمای بیرونی شکل گرفته، خبری نیست و هر آن چه که در این محله زیبا و دیدنی می‌بینید همگی یادگاری از دل تاریخ است.
محله آغه زمان، در گذشته مکانی برای تجار و بازرگانان بوده و محله‌ای یهودی نشین و مسیحی نشین بوده که وجود کلیسایی به جا مانده از دوران قاجار نشان از وجود مسیحیان در دل آن دارد، در دوران حکومت صفوی تعدادی از ارامنه تبعید شده به دست عثمانی به ایران و برخی از آنان به شهر سنندج وارد شدند و در اوایل دوره قاجار کلیسایی برای ارامنه در دل محله آغه‌زمان ساخته شد.
در دل این محله قدیمی، بنایی ساده و بدون هیچ تزئینات بیرونی در دل کوچه پس کوچه‌های تاریخی آغه زمان ساخته شده که به سختی می‌توان کاربری آن را فهمید و این بنای ساده و بی‌آلایش به کنیسه یهودیان مشهور است که یادگاری از دوران قاجار است که در اوایل شکل‌گیری بافت شهری سنندج ساخته شده و حکایت از حضور یهودیان در این محله قدیمی دارد.
از دیگر بناهای تاریخی این محله قدیمی می‌توان به مجموعه بازار سنندج، مسجد ملا احمد قیامتی، مسجد رشید قلعه‌بیگی، گرمابه اسلامی، منزل احمدزاده، منزل سیدیونسی، منزل مصری، منزل حلیمه خانم موسایی، منزل دکتر موثقی و بسیاری دیگر از خانه‌های تاریخی در دل این محله زیبا اشاره کرد.
برخی از خانه‌های قدیمی آن دارای معماری خاص و منحصر به فرد و سردرب‌های ورودی زیبایی همچون سردر منزل قطبی، سردر منزل محمدی، سردر منزل عباسی، سردر منزل وزیری است که به عنوان جداره درون بافت، زیبایی خاصی به این محله بخشیده است، اشاره کرد.
این محله زیبا و بناهای قدیمی موجود در آن جزو بافت‌های قدیمی و تاریخی شهر است که بسیاری از بناهای آن در لیست آثار ملی کشور قرار دارند.
 

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/106176/عبور-از-پیچ‌وخم-کوچه‌ای-در-دل-تاریخ
بستن   چاپ