عصر کرد
معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها و مراتع کشور:
اجرای پروژه های آبخیزداری در تأمین مواد غذایی نقش مهمی دارند
جمعه 2 خرداد 1399 - 17:13:50
عصر کرد - قروه- معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها و مراتع کشور گفت: پروژه های آبخوان داری با حفظ آب و توسعه بخش کشاورزی در تأمین مواد غذایی نقش مؤثری دارند و باید اجرای این طرح ها ادامه دار باشد.

به گزارش خبرنگار مهر ، خسرو شهبازی صبح امروزدر جریان بازدید از پروژه آبخیزداری و آبخوان داری حوضه آبخیز چمقلو در شهرستان قروه اظهار داشت: یکی از کارهای اساسی در کشور که رهبری هم حداقل سالی دو بار به آن تأکید می‌کند بحث پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان داری است که این به عنوان یک کار ماندگار و اثرگذار در تاریخ می‌تواند باقی بماند.
به گفته وی پروژه‌های آبخیز و آبخوان داری در گذشته هم انجام شده و چون ایران در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و همیشه در معرض تهدید خشکسالی بوده ایم لذا از قبل این مسائل مدنظر بوده است.
شهبازی با بیان اینکه تأمین منابع آب و فرسایش خاک از جمله وظایف مهم سازمان است، افزود: در دو سال گذشته و امسال از محل صندوق توسعه ملی که منابع آن برای نسل‌های آینده در نظر گرفته شده و فقط برای کارهای خاص از آن هزینه می‌شود، اعتباراتی برای این طرح‌ها اختصاص داده شده است.

عصر کرد


وی با اشاره به اهمیت پروژه‌های آبخیزداری، تصریح کرد: خوشبختانه از کارهای با اهمیت کشور بعد از مسائل نظامی، آبخیزداری و آبیاری تحت فشار هستند که هردو مرتبط به آب است. این دو بخش در بودجه کشوری در کار اجرایی نمود خوبی دارند لذا سال گذشته 150 میلیون یورو و امسال هم صد میلیون یورو اعتبار از صندوق توسعه ملی اختصاص یافت.
شهبازی گفت که با برنامه ریزی که انجام می‌شود امید داریم به سمتی برویم که از سیلاب‌ها جلوگیری کرده و آب در مخازن زیرزمینی تغذیه شوند.
براساس اظهارات وی در مقطعی شاید غفلت وجود داشته و الان هم هست چرا که سالانه حدود پنج و هفت دهم میلیارد مترمکعب بیلان منفی سفره‌های آبی زیرمینی داریم، آبی که در مدت‌ها ذخیره شده و بی مهابا برداشت می‌کنیم، بدون اینکه تغذیه‌ای صورت گیرد به همین خاطر اجرای این پروژه‌ها می‌تواند نقش مؤثری در کاهش این برداشت غیراصولی داشته باشد.
خسرو شهبازی در ادامه برآورد اولیه از طرح مربوط را عنوان کرد و گفت: برآورد اولیه این است که چون کاری که صورت می‌گیرد بهترین نقطه از نظر تغذیه در بستر رودخانه‌ها هستند به شرطی که لایه غیرقابل نفوذ در زیر بستر نباشد که آب نفوذ کند به سفره و یا در سنوات گذشته اثرگذار باشد و مطالعات ژئوفیزیک به طور کامل انجام شود.
او با تأکید بر اینکه اجرای چنین طرح‌هایی کار خوب و نابی است در کشور، عنوان کرد: به دلیل اینکه زمینی از بین نرفته و از بستر خود رودخانه بوده که نشان می‌دهد آبرفت است و نفوذپذیری بالایی دارد.

عصر کرد


شهبازی همچنین از ذخیره شده 430 میلیون مترمکعب پشت سازه‌ها گفت و یادآور شد: ما دنبال این جمع آوری آب در پشت سازه‌ها نیستیم و نفوذ در پشت سازه‌ها اهمیت دارد و باید یک و تا دو میلیون مترمکعب آب نفوذ کند تا بازدهی مناسبی را مشاهده کرد.
وی با اشاره به پروژه‌های مرتبط در این زمینه، تصریح کرد: این یکی از کارهای اثرگذار است که انجام شده و باید به نکات فنی پروژه چون در معرض اصلی سیلاب قرار دارد و در بستر رودخانه واقع شده توجه شود.
براساس گفته‌های شهبازی حتماً باید در بحث کوبیدگی اقدام شود و در حال حاضر به نظر می‌رسد زیادی ریخته شده و باید فواصل بارها کمتر و کوبیدگی بیشتر شود چون در معرض مستقیم سیلاب است. اگر یک سازه از بین برود مابقی هم از بین می‌روند و آسیب می‌زند به پایین دست‌ها که سیل لرستان و خراسان شمالی از این نوع تیپ‌ها بود که رعایت نگردید.
وی تأکید کرد که در بحث کوبیدگی و مسائل فنی دقت کافی شود و مهندس مشاور مطالعات را بازنگری مجدد کند که استحکام کافی داشته باشد، هم سرریز باید به گونه‌ای باشد که آب از روی بدنه رد نشود و هم بدنه محکم باشد که مشکل ساز نشود در آینده.
معاون آبخیزداری کشور در ادامه به اعتبارات اختصاص یافته برای پروژه‌های مربوط پرداخت و بیان کرد: سال گذشته 50 میلیارد تومان نقد ارسال شد برای استان باتوجه به اهمیت کار، امسال هم اعتبارات اختصاص داده خواهد شد و به طور خاص کردستان را مدنظر داریم که اشتغالزایی و تولید را در خود دارد.

عصر کرد


شهبازی با اشاره به سال جهش تولید و نقش آبخوان‌ها در رونق تولید، افزود: از آب استحصال و تولید شده در این پروژه‌ها، مردم می‌توانند بهره ببرند و یکی از محورهایی که در سال جهش تولید در بخش کشاورزی و تولید اثر خواهد داشت همین تأمین آب است که عاملی برای تأمین مواد غذایی کشور محسوب می‌شود.
وی توجه به تأمین مواد غذایی را مهم دانست و یادآور شد: دقت در این زمینه ضروری است مخصوصاً امسال باید به گونه‌ای پیش رفت که چون بسیاری از کشورها محصولات خود را در بازار عرضه نمی‌کنند به خاطر کرونا و … از نظر تأمین مواد غذایی مشکل نداشته باشیم.
به گفته شهبازی همین آبخوان داری و تغذیه سفره‌ها و برداشت از این آب‌ها برای توسعه کشاورزی، یکی از کارهای مهم است و باید تداوم داشته باشد.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/121582/اجرای-پروژه-های-آبخیزداری-در-تأمین-مواد-غذایی-نقش-مهمی-دارند
بستن   چاپ