عصر کرد
روایت آماری نرخ فلاکت کرمانشاه در دهه 90
شنبه 25 مرداد 1399 - 10:03:43
عصر کرد - ایرنا / «نرخ فلاکت» استان کرمانشاه در دهه 90 نوسان زیادی داشته و گاهی اختلاف آن با نرخ کشوری تا 12.4 درصد هم رسیده اما در سال 98 وضعیت رفاهی کرمانشاهی‌ها در مقایسه با میانگین کشور، بسیار نزدیک شده است.
شاخص فلاکت از شاخص های مهم اقتصادی است که نمایی کلی از وضعیت تورم، کسب و کار، تولید، رشد اقتصادی و حتی جرم و جنایت را نشان می دهد.
این شاخص که از حاصل جمع نرخ تورم و نرخ بیکاری به دست می‌آید، بیانگر وضعیت رفاهی مردم است.
از نظر اقتصاددانان، شاخص فلاکت یک شاخص مهم تلقی می شود زیرا به اعتقاد آنان تورم بالا در کنار بیکاری رو به افزایش، تبعات نامطلوب اقتصادی و اجتماعی در پی دارد به طوری که این شاخص به صورت مستقیم بر آمار جرم و جنایت در جامعه تاثیر می گذارد و هرگونه تغییر در آن با فاصله حدود یک ساله در میزان جرایم بروز می کند.
براساس پژوهش‌های متعدد علمی، در سال هایی که میزان شاخص فلاکت دارای رشد صعودی بوده، میزان جرم نیز دارای روندی مشابه داشته است؛ یعنی بیکاری و تورم(فلاکت) بیشتر مساوی است با جرم و جنایت بالاتر.
در هشت سال اخیر هیچ گاه شاخص فلاکت استان کرمانشاه از میانگین کشوری پایین تر نیامده است. گاهی مانند سال های 92 و 98 اختلاف نرخ فلاکت استان و کرمانشاه تا 3.1 درصد هم رسیده و زمانی مانند 96 این اختلاف تا 12.4 درصد هم افزایش پیدا کرده و شرایط بدتر شده است.
در سال 1391 شاخص فلاکت کشور 41.6 و شاخص استان عدد 44.3 درصد را نشان می داد، در سال 92 هم گرچه شاخص هر دو اندکی اضافه شد اما این اختلاف سه درصدی پابرجا ماند.
سال 93 اما به دنبال کاهش جهشی نرخ بیکاری و تورم، به یکباره شاخص فلاکت کشور حدود 18 و استان کرمانشاه حدود 16 درصد کاهش یافت و سطح رفاهی مردم به طرز چشمگیری بهبود یافت.
این وضعیت در سال 94 اندکی بهتر هم شد اما در حالی نرخ فلاکت کشوری در سال های 95 و 96 دو تا سه درصد کاهش یافت و رفاه مردم بهتر شد، این شاخص در استان کرمانشاه رو به افزایش گذاشت و تا 12.4 درصد از میانگین کشوری بیشتر و وضعیت برای شهروندان سخت تر شد.
مهمترین علت این اختلاف، افزایش چهار درصدی نرخ بیکاری کرمانشاه در سال 95 و رشد 3.3 درصدی نرخ تورم استان در سال 96 بود.
نرخ تورم سال های 97 و 98 هم در استان و هم کشور جهش پیدا کرد اما این رشد در کرمانشاه کمتر بود و این استان با بهبود پنج پله‌ای به رتبه 27 کشور و جمع پنج استان کمتر گران کشور رسید.
علاوه بر این، چون نرخ بیکاری کرمانشاه نیز سه تا 6 درصد کاهش یافت، اختلاف ایجاد شده در شاخص فلاکت استان و کشور به حداقل رسید؛ به طوری که در سال گذشته شاخص فلاکت کشوری 45.5 درصد و در کرمانشاه 48.7 درصد بود.
به عبارت دیگر وضعیت رفاهی کرمانشاهی‌ها در سال 98 نزدیک به میانگین کشور بوده است.
براساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم و بیکاری استان کرمانشاه در بهار امسال هم کاهشی بوده و نرخ بیکاری عدد 13.8 و نرخ تورم 21.7 درصد را نشان داده است.
اگر این اعداد تا پایان سال حفظ شود، باید منتظر کاهش چشمگیر شاخص فلاکت و بهبود وضعیت رفاهی شهروندان کرمانشاهی بود.
البته این جهت گیری مثبت اقتصادی به معنی مطلوب شدن شرایط نیست زیرا نباید فراموش کرد که کرمانشاه همچنان در بین سه استان بیکار کشور قرار دارد و در جدول فلاکت جایگاه خوبی پیدا نکرده است.
استان کرمانشاه با 2 میلیون نفر جمعیت دارای 34 شهر و 2 هزار و 595 روستا است.

عصر کرد

عصر کرد


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/138589/روایت-آماری-نرخ-فلاکت-کرمانشاه-در-دهه-90
بستن   چاپ