عصر کرد
بازاری از جنس بیم و امید
سه شنبه 15 مهر 1399 - 11:58:00
عصر کرد - سنندج - نگاهشان نگران از ماندن در وضعیت فعلی و امیدوار به آینده‌ای روشن‌تر از امروز است، بازاریان مریوانی در دو، سه سال اخیر کسب و کارشان اگر چه رنگ باخته اما راه رسیدن به رونق را در صورت تدبیر دولت دشوار نمی‌بینند.

به گزارش ایرنا، شهرستان مریوان با جمعیت 153 هزار نفری در غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است، همه این شهر را به لحاظ موقعیت مرزی با کشور عراق به شهری تجاری می‌شناسند البته چند سالیست از شرایط خوب گذشته خود فاصله گرفته است.
مرز بین‌المللی باشماق که از لحاظ میزان ترانزیت کالا دومین مرز مهم کشورمان با عراق محسوب می‌شود، موقعیتی استراتژیکی به مریوان داده اما واقعیت این است علیرغم وجود این ظرفیت، رونق کسب و کار در بازار این شهر کمرنگ است.
این وضعیت در کنار شیوع کرونا در اواخر سال گذشته و تاکید بر ضرورت پرهیز از سفر، باعث شد رونق کسب و کار و درآمد حاصل از فروش کالاهای وارداتی کاهش پیدا کند البته به گفته اصناف با تدبیر دولتمردان این معضل قابل حل شدن، است.
در روزهای گذشته سفری به مریوان داشتم و سری به بازار این شهر زدم، در نگاه اول با دیدن ازدحام جمعیت و وجود مسافران از دیگر شهرهای کشور، احساس خوبی پیدا کرده و امیدوار شدم که بازار مریوان تا حدودی به روزهای پررونق پیش بازگشته‌ است.
با تعدادی از آنان صحبت کردم، اغلب از وضعیت نامناسب بازار و فروش کالا گلایه داشته و آن را جدا از شیوع کرونا به بالا رفتن نرخ ارز و بسته بودن بازارچه‌های غیر رسمی استان و عدم ورود کالاهای مورد تقاضای مردم مرتبط می‌دانستند.
بیش از هفت هزار و 300 واحد صنفی در شهرستان مریوان فعالیت دارند.

عصر کرد


افزایش خرید نسبت به اوایل شیوع کرونا
خیابان جمهوری مهمترین و شلوغ‌ترین قسمت شهر مریوان است، بسیاری از مراکز تجاری در این خیابان قرار دارند و پارک خودروهای زیاد در این نقطه شهر، حتی در روزهای غیر تعطیل و عادی هفته ازدحام زیادی را ایجاد می‌کند.
با یکی از بازاریان ساکن در بزرگترین مجتمع تجاری مریوان راجع به قیمت اجناس پرس و جو کردم، از بالا رفتن نرخ روزانه کالاها گلایه‌مند بود و گفت: اکنون نسبت به اوایل شیوع کرونا، وضعیت بازار و درآمد مغازه‌داران کمی بهتر شده اما میل مردم بویژه مسافران برای خرید اجناس کاهش یافته است.
سیروان، این وضعیت را ناشی از عدم تفاوت قیمت کالا (بدلیل بسته بودن بازارچه‌های موقت مرزی) در مریوان با دیگر شهرهای کشور دانست و افزود: رونق بازار مریوان با وجود مسافرانی است که به این شهر سفر می‌کنند که امیدواریم دوباره به روزهای طلایی گذشته باز گردیم.
همان نزدیکی وارد مغازه گوشی فروشی و قطعات موبایل شدم و از وضعیت درآمدش سوال کردم، در پاسخ گفت: اولویت مردم الان خرید گوشی موبایل نیست و بدلیل بالا بودن قیمت لوازم صوتی، تصویری و برقی، شوق مردم برای خرید این وسایل کمتر شده است.
اما کاک محمد که مغازه فرش و زیلو فروشی دارد از درآمدش نسبتا راضی بود و افزود: اگر چه رونق کارمان مثل سابق نیست اما اقبال مردم بویژه مسافران برای خرید صنایع دستی و فرش، همچنان رضایت‌بخش است.
فرزاد هم که فروشگاه لوازم خانگی داشت، اندگی گلایه‌مند بود اما افزایش تعداد مسافران و خریداران نسبت به اوایل شیوع کرونا تا حدودی برایش راضی کننده بود، در خصوص وضعیت بازار اظهار داشت: باید پذیرفت که مثل سابق توجهی برای خرید کالاهای گران‌قیمت مثل لوازم برقی و خانگی وجود ندارد که با توجه به شرایط اقتصادی و تحریم‌ها امری طبیعی است.

عصر کرد


گردشگری، اولویت مسافران
از طرز پوشش مردم حاضر در بازار سرپوشیده و مجتمع‌های تجاری مریوان متوجه شدم تعداد قابل توجهی مسافر از نقاط مختلف کشور به این شهر آمده‌اند، بازار و مجتمع‌های تجاری در مناطق مرزی همیشه برای مسافران جذابیت خاصی دارد و مصداق آن در شهر بانه به خوبی قابل مشاهده است، موضوعی که در مریوان البته کمرنگ‌تر است.
به بهانه خرید زیلو با یکی از مسافران که شهروندی لرستانی بود هم‌صحبت شدم، از او پرسیدم قیمت اجناس در مریوان چگونه است، گفت: با توجه به اینکه چند روزی است در مریوان هستیم، اختلاف قیمتی آنچنانی با دیگر شهرها از جمله خرم‌آباد ندارد.
او هدف اصلی‌اش از سفر به مریوان را دیدن اماکن گردشگری بویژه دریاچه زریبار عنوان کرد و ادامه داد: هر سال در شهریور ماه سفری به استان کردستان از جمله مریوان داریم.
گرمای هوا باعث شد برای نوشیدن آب و خنک کردن خود بداخل محوطه مسجد جامع مریوان بروم. صحبت‌های 2 نفر (که ترکی حرف می‌زدند) توجهم را جلب کرد، فرصت را غنیمت شمردم و پرسیدم از کجا آمده‌اید؟ که خود را اهل آذربایجان غربی معرفی کردند.
از خریدهایشان از بازار پرس و جو کردم که گویا غیر از 2 وسیله کوچک و نسبتا کم قیمت لوازم خانگی و آشپزخانه، خرید آنچنانی نداشتند و گفتند: بیشتر بخاطر دیدن دریاچه زریوار به مریوان آمده‌ایم و اگر قرار باشد خرید کنیم، بانه گزینه بهتری است.

عصر کرد


بازگشایی بازارچه‌های موقت مرزی راه رونق بازار مریوان
برای اطلاع از دلایل کاهش درآمد بازار مریوان و اقبال کمتر مسافران از خرید در آن، سراغ رییس اداره صنعت، معدن و تجارت این شهرستان رفتم.
آزاد برتنی ضمن تایید این وضعیت، آن را ناشی از حذف تفاوت قیمت اجناس در مریوان با دیگر شهرهای کشور دانست و افزود: اکنون بدلیل بسته بودن بازارچه‌های موقت غیررسمی، اغلب کالاها از جمله لوازم خانگی از جنوب کشور به کردستان و مریوان وارد می‌شود که بطور قطع با توجه به کاهش تفاوت قیمت‌ها بر رونق خرید در این شهر هم تاثیر گذاشته است.
وی با بیان اینکه پیش از این بدلیل فعالیت این بازارچه‌ها، اجناس ارزانتر بدست مشتریان و مسافران می‌رسید، اضافه کرد: بیشتر مسافران اکنون برای لذت بردن از طبیعت زیبا به مریوان سفر می‌کنند و خرید کالا اولویت آنان نیست.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت مریوان یادآور شد: دولت و مسوولان استانی بدنبال آن هستند بازارچه‌های موقت غیررسمی مرزی دوباره فعال شود تا از این طریق مرزنشین، تجار و واحدهای صنفی و بازاریان از منافع آن بهره ببرند.
پیش از این سه بازارچه مرزی مله خورد سروآباد، خانم شیخان مریوان و سیرانبند بانه، برای کولبران یا بهتر بگوییم پیله‌وران در نظر گرفته شده بود تا آنان از این طریق به صورت قانونی و با داشتن کارت پیله‌وری، اقدام به حمل و وارد کردن کالای تجاری و کسب درآمد کنند، اواخر سال 97 این معابر با این عنوان که واردات کالا از این طریق به اقتصاد و تولید داخل ضربه می‌زند، تعطیل شدند.
امید است دولت با راه‌اندازی و فعالیت مجدد بازارچه‌های موقت مرزی، در کنار سیاست‌های تشویقی برای تولید داخلی، راه را برای رونق تجارت و کسب و کار مردم مرزنشین از جمله اصناف و بازاریان مریوانی باز و شرایط برای حضور بیشتر مسافران به این منطقه و توسعه این شهرستان بهتر از قبل فراهم کند.
مریوان در 130 کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است. این شهرستان از شمال به سقز، از شمال شرقی به دیواندره، از شرق به سنندج، از جنوب شرقی به سروآباد و از شمال غربی به دره شلیر و از غرب کشور هم به شهر پنجوین شهرستان سلیمانیه کشور عراق با 100 کیلومتر مرز مشترک منتهی می‌شود.
برچسب‌ها
مریوان کردستان مرزنشینان توسعه اقتصادی اصناف تجارت

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/148425/بازاری-از-جنس-بیم-و-امید
بستن   چاپ