عصر کرد
مهمانی خدا...
سه شنبه 17 اردیبهشت 1398 - 11:37:04 AM
ایسنا

عصرکرد- ماه رمضان با خاطره‌های بیدار شدن برای سحری در ذهن ما جا خوش کرده است، با صدای ربنا و اسماءالحسنی موقع افطار، تلاوت قرآن، شب‌های ناب قدر و خوردنی‌های شیرینش (خرما و بامیه و زولبیا و...).

در استان کردستان که بیشتر مردم آن اهل سنت هستند، آداب و رسوم خاصی در ماه رمضان برپاست و در مساجد استان هم شور و حال وصف ناپذیری وجود دارد.

طنین نوای مرحبا در 15 روز اول ماه رمضان و نوای الوداع در 15 روز آخر از گلدسته‌های مساجد، اقامه نماز تراویح بعد از اذان عشاء، احیای شب‌های قدر، برپایی مراسم جزء خوانی قرآن و ختم یک دور کامل قرآن و پخت «کولیره» یا «برساق» از نان‌های سنتی محلی استان کردستان و توزیع آن در شب 27 ماه مبارک رمضان از جمله آداب و رسومی است که در این منطقه وجود دارد.

بیدار شدن برای سحری که در اصطلاح عامیانه کُردی به آن «پارشیو» می‌گویند یکی دیگر از آیین‌های این ماه است؛ یک ساعت قبل از اذان صبح از مساجد کردستان نوای «صلات» شنیده می‌شود تا مومنان و روزه داران برای خوردن سحری بیدار شوند.

«صلات» شامل ادعیه، اذکار و صلوات و درود بر پیامبر اکرم(ص) است و برای اینکه اهالی خانه برای خوردن سحری و آدای نماز صبح بیدار شوند، کاربرد دارد.

اقامه نماز تراویح نیز به این صورت است که هر شب بعد از اذان عشاء بیشتر 20 رکعت نماز (دو رکعتی) خوانده می‌شود، که پس از هر چهار رکعت استراحت ترویحه(وقفه کوتاه) انجام می‌شود. در انتهای نماز تروایح نیز سه رکعت نماز سنت «وتر» به آن اضافه می‌شود.

اهل سنت عقیده دارند که نماز تراویح، سنت پیامبر اسلام است و نخستین کسی که نماز تراویح خوانده، حضرت محمد(ص) بوده‌ و مسلمانان به او اقتدا می‌کرده‌اند.

با گذشتن از نیمه ماه رمضان، نوای مرحبا جای خود را به «الوداع» می‌دهد و مردم خود را آماده خداحافظی از ماه ضیافت الله می‌کنند.

همزمان با فرا رسیدن شب‌های قدر نیز مردم دیندار استان کردستان در 10 شب آخر ماه رمضان به اعتکاف در مساجد می‌پردازند و قرائت قرآن، قصیده بردیه، اذکار، ادعیه و مولودی خوانی از جمله آدابی است که کُردهای اهل سنت در شب‌های قدر به جای می‌آورند.

در استان کردستان شب قدر را بیشتر در شب‌های بیست و یکم، بیست و سوم و بیست و هفتم می‌دانند و مردم منطقه تمام این شب‌ها را تا صبح بیدارند و به تلاوت قرآن و شب زنده‌داری و برگزاری مراسم مذهبی می‌پردازند.

پخش نذورات و پرداخت فطریه که در اصطلاح کُردها به آن «سرفطره» می‌گویند از دیگر فعالیت‌های مردم استان در ماه مبارک رمضان است که در دهه آخر این ماه مبارک به اوج خود می‌رسد.

پخت «کولیره» یا «برساق» از نان‌های سنتی محلی استان کردستان و پخش و توزیع آن از دیگر رسومی است که بانوان کردستانی در جهت ادای نذر و نذورات خود و اطعام همسایگان و نیازمندان انجام می‌دهند و بیشتر در شب 27 ماه مبارک رمضان صورت می‌گیرد.

اما امسال از یک ماه قبل، مقدمات استقبال از ماه رمضان در کردستان انجام شده است و هرکدام از ادارات و سازمان‌های فرهنگی با همراهی مردم بخشی از فعالیت‌ها را انجام داده‌اند؛ هفته گذشته بیش از 2 هزار مسجد استان جهت استقبال از ماه رمضان غبارروبی و عطرافشانی شد.

برگزاری 54 محفل قرآنی در کردستان

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کردستان نیز از برگزاری 54 محفل قرآنی در ماه مبارک رمضان امسال در استان خبر داد و گفت: از این تعداد، 30 محفل جزءخوانی و 24 محفل انس با قرآن کریم است.

حجت‌الاسلام مصطفی نوروزی، با اشاره به اجرای دو ویژه برنامه ماه مبارک رمضان در سطح استان، عنوان کرد: طرح ضیافت الهی نیز به مناسبت ماه مبارک رمضان در 16 بقاع متبرکه و مساجد استان کردستان اجرا می‌شود.

وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از ویژه برنامه‌های اوقاف برای ماه مبارک رمضان برگزاری محافل انس با قرآن کریم با حضور قاریان بین‌المللی است، عنوان کرد: در این راستا چهار محفل انس با قرآن کریم با حضور قاریان بین‌المللی در استان برگزار می‌شود.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کردستان همچنین ذکر کرد: محافل انس با قرآن کریم با همکاری و هماهنگی ادارات تبلیغات اسلامی و فرهنگ و ارشاد اسلامی از اول تا سی‌ام ماه مبارک رمضان در سطح استان برگزار می‌شود که در دهه اول 10 محفل، دهه دوم 10 محفل و چهار محفل قرآنی با حضور قاری های بین‌المللی در استان برگزار می‌شود.

وی از برگزاری محافل انس با قرآن با حضور قاریان مصری و بین‌المللی کشور خبر داد و گفت: بنا داریم که امسال محافل انس با قرآن را با حضور قاری برجسته کشوری شاکرنژاد و یکی از قاری‌های مصری برگزار کنیم.

برپایی جلسات جزءخوانی قرآن کریم

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان نیز از برپایی جلسات جزءخوانی قرآن کریم در مرکز استان و شهرستان‌های تابعه خبر داد و گفت: این جلسات در مسجد جامع، مسجد قبا بهاران و ناحیه منفصل شهری نایسر سنندج برنامه ریزی و پیش بینی شده است .

جلال قلعه شاخانی، برپایی نمایشگاه علوم قرآنی، محافل انسی با قرآن، برپایی جلسات تفسیر و احکام قرآنی، تجلیل از فعالان و پیشکسوتان قرآنی، برگزاری مسابقات و ویژه برنامه ‌های قرآنی را از جمله برنامه های پیش بینی شده شورای توسعه فرهنگ قرآنی استان در ماه مبارک رمضان امسال برشمرد.

وی همچنین از برگزاری همایش تجلیل از فعالان قرانی خبر داد و خاطرنشان کرد: تلاش می‌شود این مراسم بعد از عید سعید فطر و با قدردانی از فعالان این حوزه در سطح قابل توجهی برگزار شود.

استان کردستان به واسطه داشتن بیشترین تعداد مسجد در کشور، به شهر مناره‌ها نیز مشهور است که همین مسئله نشان دهنده متدین بودن مردم این خطه از کشورمان است، به تبع مراسم‌های دینی و مذهبی همچون ماه رمضان نیز در آن با شور و اشتیاق خاصی دنبال می‌شود.

پس از اتمام ماه رمضان و مسجل شدن فرارسیدن عید فطر، در صبح روز عید و ساعتی پیش از طلوع آفتاب نوای «الله اکبر، الله اکبر، الله اکبر، لا اله الا الله، الله اکبر، الله اکبر و لله الحمد» از بام مساجد کردستان بر می‌خیزد و مردم نیز راهی مساجد می‌شوند تا در آئین نماز عید سعید فطر، شرکت کنند


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/78229/مهمانی-خدا
بستن   چاپ