عصر کرد
در میزگرد ایرنا تشریح شد
مقابله با جنون آتش
یکشنبه 30 تیر 1398 - 10:13:52 AM
ایرنا
عصر کرد - سنندج - عمدی باشد یا سهوی، جان زمین را می سوزاند و دلش را سیاه می کند، گاهی یک جنون رخت سیاه ابدی را بر تن زمین می کند؛ کارشناسان تلاش برای پیشگیری از جمله از طریق افزایش مشارکت جوامع محلی را راهکاری برای مقابله می دانند.

آتش سوزی یکی از عوامل مهم ایجاد اختلال در اکوسیستم‌های طبیعی است و به عنوان یک آشفتگی بر ساختار و تجدید حیات گونه‌های گیاهی تأثیرات بسیار منفی دارد.
در این میان زاگرس سهم بیشتری از آتش سوزیها را دارد و سالانه بسیاری از گونه‌های گیاهی و بلوط‌هایش در آتش خاکستر می‌شوند، رشته‌کوه‌های زاگرس، وسیع‌ترین و اصلی‌ترین رویشگاه گونه‌های مختلف بلوط در ایران بوده و به همین دلیل این منطقه از اهمیت بسیار ویژه‌ای برخوردار است؛ جنگل‌های بلوط منطقه زاگرس از شمال غربی ایران آغاز و به جنوب غرب ایران می‌رسد.
جنگل‌های زاگرس با گستردگی در 11 استان کشور با 6 میلیون هکتار مساحت، 40 درصد جنگل‌های ایران را تشکیل می‌دهند که حدود 70 درصد تیپ گونه‌های جنگلی زاگرس را بلوط‌ها شامل می‌شوند و سایر گونه‌های درختی این جنگل‌ها افرا، کیکم، بنه، زبان گنجشک، گلابی وحشی، ولیک، ارغوان، انواع بادام و دیگر درختان است.
از مساحت 2 میلیون و 937 هزار هکتاری استان کردستان، یک میلیون و 787 هزار هکتار آن را مرتع و 374 هزار هکتار آن را جنگل تشکیل می‌دهد، جنگل‌های این استان که جزو جنگل‌های زاگرس شمالی به حساب می‌آیند، در طول بیش از 50 هزار سال گذشته تشکیل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، توانایی‌های اکوتوریستی و ارزش‌های زندگی، دارای اهمیت زیادی است.
جنگل‌های کردستان، بیشتر در اطراف شهرهای بانه و مریوان واقع شده و بعد از جنگل‌های شمال کشور در رتبه دوم اهمیت قرار دارند.
با توجه به فصل گرما و اهمیت حفظ جنگل ها برای جامعه بین المللی، خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز کردستان میزگرد راه‌های مقابله با آتش سوزی و بحران آتش بر دامان طبیعت را با حضور مدیران و مسئولان دستگاه ذیربط از جمله حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی، مدیریت بحران و آتش نشانی برگزار کرد.
مدیران دستگاه های متولی در این میزگرد ابراز داشتند پیشگیری از آتش سوزی و همچنین فعال سازی و مشارکت دادن جوامع محلی در زمان وقوع حریق برای خاموش کردن آن از محورهای اصلی برنامه مقابله با آتش سوزی در استان کردستان است.

زمان آتش افروزی
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کردستان با اشاره به زمان آتش سوزی اعلام کرد: دمای هوا از 25 درجه سانتیگراد که بالاتر برود، موجب خشک شدن پوشش گیاهی شده و این احتمال آتش سوزی را بیشتر می کند چرا که کاهش رطوبت ارتباط مستقیمی با افزایش حریق دارد از این رو عوامل جوی نیز در بروز آتش سوزی تاثیر گذار است.
طیب محمودی فصل بحران حریق در کردستان را از خرداد تا اوایل پاییز اعلام کرد و افزود: 66 درصد آتش سوزی ها در ساعات بحرانی 12 تا 18 اتفاق می افتد بطوریکه امسال تنها یک مورد آتش سوزی در ساعات صبح بود و بقیه از ظهر به بعد روی داده و بیشترین علت آتش سوزی ها نیز به دلیل خطای انسانی صورت گرفته است.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کردستان هم گفت: دو عامل انسانی و طبیعی موجب بروز حریق می‌شود که در بحث انسانی، عواملی همچون دامداران، کود دام‌ها، جنگل نشینان و بی احتیاطی رهگذران، شکارچیان و چوپانان مطرح می‌شود.
سرهنگ اردشیر دولتیاری افزود: آزمندی افراد سودجو که جهت افزایش مزارع خود که هم مرز جنگل است نیز با اقدام به آتش زدن عرصه ها از دیگر عوامل مؤثر انسانی در این زمینه محسوب می‌شود.
وی با بیان اینکه وسعت کردستان 2 میلیون و 900 هزار هکتار است که یک میلیون و 800 هزار هکتار آن را منابع طبیعی (معادل 61 درصد کل مساحت استان) تشکیل می‌دهد، اظهار داشت: از دلایل وقوع آتش‌سوزی‌های استان، علاوه بر گرم شدن هوا، عامل انسانی به صورت عمدی و سهوی برآورد شده است.
سرهنگ دولتیاری اضافه کرد: حتی در برخی از موارد آتش سوزی در برخی از مناطق در ساعت 4 بامداد رخ داده ولی بیشترین تعداد آتش‌سوزی در سال‌جاری در بعد از ساعت اداری و در ایام تعطیلات به وقوع پیوسته است.
وی یادآور شد: اولویت مقابله با آتش سوزی در مناطق جنگلی است که در مناطق غرب، شمال غرب و جنوب غرب استان قرار دارد، 40 درصد این آتش سوزی‌ها به علت آتش زدن پسماند مزارعی است که به جنگل و عرصه های طبیعی نیز سرایت می‌کند.
سرهنگ دولتیاری افزود: تعداد آتش سوزی در عرصه‌های طبیعی استان، در سال گذشته 88 مورد بود که 48 فقره در جنگل‌ها و 34 مورد در مراتع روی داد و در پی آن 798 هکتار از منابع طبیعی استان در آتش سوخت.

شروع زودهنگام آتش سوزی
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کردستان، به شروع زودهنگام آتش سوزی در عرصه های محیط زیست و منابع طبیعی اشاره و آن را متاثر از پوشش گیاهی بسیار خوب ناشی از بارندگیهای فصل بهار اعلام کرد.
محمودی با بیان اینکه عوامل متعددی در تهدید و تخریب منابع طبیعی دخیل است، افزود: آزمند سودجویان، چرای بی رویه، رشد جمعیت و افزایش نیاز غذایی از جمله عواملی است که در تشدید تخریب منابع طبیعی موثر است.
وی آتش سوزی را به 2 گروه اصلی انسانی و طبیعی تقسیم بندی کرد و افزود: دسته انسانی هم به 2 بخش عمدی و غیرعمدی تقسیم می شود که 72 درصد آتش سوزیها نامعلوم و 5.5 درصد عمدی است.
وی درباره عوامل طبیعی گفت: رعد و برق، آتش سوزی بر اثر شیشه های به جامانده در طبیعت، خودسوزی برخی گیاهان از جمله اُرس (که در منطقه کردستان وجود ندارد) از جمله عوامل طبیعی است و سهل انگاری دامداران و جنگلداران، حرص و آزمندی و آتش زدن بقایای گیاهی از عوامل انسانی آتش سوزی است.
محمودی افزود: جاده کشی در مناطق بکر بر آتش سوزی ها دامن زده است چرا که گردشگران برای دیدن این مناطق می روند و بدون توجه به وضعیت این مناطق، آتش روشن می کنند.

کمبود نیرو
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کردستان، تعداد نیروهای یگان حفاظت محیط زیست استان را 112 نفر اعلام کرد که 45 نفر در واحدهای محیط بانی مستقر هستند و گفت: سالانه هفت نفر در این یگان جذب می شود و سهمیه امسال هم همین تعداد است البته روند افزایش نیرو و تجهیزان سازمان را می توان رو به بهبود دانست.
محمودی با بیان اینکه اعتبارات امسال هنوز تخصیص نیافته است، اظهار داشت: برای مقابله با آتش سوزی از اعتبارات خود سازمان هزینه می کنیم.
وی به فعالیت مناسب انجمن های زیست محیطی در استان هم اشاره کرد و افزود: 22 انجمن فعالیت‌های بسیار مثبتی در مقابله با آتش سوزی ها داشته اند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کردستان از مهمترین عوامل آتش سوزی در زریوار، حضور تعداد زیاد گردشگران در این مکان تفریخی اعلام کرد و افزود: صیادان هم از دیگر علل وقوع آتش سوزی در این تالاب هستند.
وی کمبود امکانات و نیروی انسانی را از جمله دلایل دخیل در تشدید آتش سوزی ها دانست و گفت: مثلث حریق در کردستان، اکسیژن، دما و پوشش گیاهی است.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کردستان هم گفت: نیروی انسانی و تجهیزات موجود در اداره کل منابع طبیعی استان، در حال حاضر جوابگوی مدیریت اطفای حریق در یک میلیون و 800 هزار عرصه منابع طبیعی کردستان نیست و نیازمند تجهیزات پیشرفته روز و افزایش اعتبارات هستیم.
سرهنگ دولتیاری به عقد 30 قرارداد پیمانکاری با مشارکت 100 نفر و تامین 2 دستگاه موتورسیکلت و 2 دستگاه خودرو برای منابع طبیعی هر شهرستان اشاره کرد و افزود: در زمینه نیروی انسانی با کمبود مواجه هستیم و براساس استاندارد باید 445 نفر نیرو داشته باشیم اما در حال حاضر فقط 70 نفر نیرو داریم.
وی یادآور شد: البته قراردادهای محلی و کمک همیاران طبیعت و مردم توانسته است در زمینه مقابله با آتش سوزی بخشی از کمبود نیروی انسانی مورد نیاز ما را جبران کند.
معاون عملیات آتش نشانی سنندج هم در این میزگرد با اشاره به کمبود نیروی آتش نشان در استان اظهار داشت: بر اساس استانداردهای جهانی به ازای هر 2 هزار و 500 نفر باید یک آتش نشان تربیت شده داشته باشیم و به ازای هر 50 هزار نفر یک ایستگاه در حوزه شهری که اینک نسبت به استاندارد خیلی عقب هستیم.
صالح زندی افزود: در حال حاضر در سنندج 140 نفر نیروی عملیاتی و پنج ایستگاه شهری داریم و در نواحی منفصل ایستگاه‌های کوچک داریم که هم از نظر نفرات و هم از لحاظ ایستگاه از شاخص استاندارد دور هستند.

سوختن جانداران
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کردستان آمار آتش سوزی در سال گذشته را 88 فقره اعلام کرد و افزود: در مجموع 798 هکتار از عرصه های طبیعی استان در آتش سوخت که بیشترین میزان با 393 هکتار در سطح جنگل های استان بود که نسبت به سال قبل از آن 60 درصد افزایش داشت.
سرهنگ دولتیاری درباره آتش سوزی های امسال هم گفت: تعداد آتش سوزی‌ها در منابع طبیعی کردستان در ماه‌های خرداد و تیر به 105 فقره رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 2.5 برابر رشد دارد.
وی اظهار داشت: در حالی تعداد حریق‌ها تا پایان تیر سال گذشته 39 فقره بود که امسال با بیش از 2.5 برابر رشد به 105 مورد رسیده است البته همه ساله در با گرم شدن هوا در پایان فصل بهار و شروع تابستان شاهد افزایش آتش سوزی‌ها هستیم.
سرهنگ دولتیاری گفت: سال قبل آتش سوزی ها بیشتر در سطح مراتع بود، امسال هم با توجه به بارش‌های مناسب در ابتدای سال، پوشش گیاهی در سطح مراتع استان حتی در مراتع درجه سه و فقیر نیز حریق ها افزایش چشمگیری داشته و بخش عمده آن مربوط به مراتع درجه سه واقع در حریم شهرها است.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کردستان اضافه کرد: در سطح جنگل‌های استان نیز حریق سطحی به وقوع پیوسته که در همان ساعات اولیه با همکاری مردم محلی و علاقمندان به طبیعت و حضور به موقوع همکاران و نیروهای اطفای حریق منابع طبیعی کنترل و خاموش شده است.
وی گفت: در مدت یاد شده، بیشترین آتش‌سوزی‌ها مربوط به شهرستان کامیاران با 17٥ هکتار و کمترین آن در شهرستان دیواندره با پنج هکتار بوده است.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کردستان اما به کاهش سالانه آمار آتش سوزی در مناطق تحت حفاظت محیط زیست اشاره کرد و افزود: این آمار 22 فقره در سال 95 بود که یک هزار و 314 هکتار از عرصه ها در آتش سوخت ولی در سال 96 این تعداد به 23 فقره رسید و وسعت اراضی آتش گرفته فقط 595 هکتار بود.
محمودی تاکید کرد: این آمار با یک فقره کاهش در سال 97 به 22 مورد کاهش یافت ولی سطح آتش سوزی به 150 هکتار رسید و امسال نیز تاکنون هشت فقره آتش سوزی با 73 هکتار در مناطق مختلف استان ثبت شده است.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کردستان، دلایل کاهش آتش سوزی ها را افزایش تعداد پاسگاه‌های محیط بانی و حضور به موقع یگان نیروی اجرایی برشمرد که نقش مهمی در کاهش آتش سوزی ها داشته است.
محمودی افزود: در شاهو چهار مورد، منطقه حفاظت شده بدر و پریشان قروه 2 مورد، تالاب زریوار یک مورد و منطقه حفاظت شده بیجار هم یک مورد آتش سوزی ثبت شده است.
معاون عملیات آتش نشانی سنندج گفت: در سه ماهه نخست امسال 151 فقره آتش سوزی در سنندج به ثبت رسیده که در مقایسه با سه ماهه اول گذشته 56 درصد افزایش داشته است.
زندی حذف پوشش گیاهی مزاحم اطراف واحدهای مسکونی و باغات و نیز مزارع کشاورزی با آتش زدن، را موجب سرایت آتش به عرصه ها و پارک‌های جنگلی و وقوع آتش سوزی در این عرصه ها اعلام کرد.

مجازات آتش افروزان
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کردستان اعلام کرد: برابر ماده 45 قانون اساسی، افرادی که به صورت عمد یا غیر عمد اقدام به آتش زدن نباتات سطح جنگل می‌کنند، در صورت شناسایی به حبس از دو ماه تا یک سال محکوم می‌شوند.
سرهنگ دولتیاری به مجازات آتش سوزی عمدی در عرصه های طبیعی اشاره کرد و افزود: افراد متخلف از سوی مقام قضایی از 2 ماه تا یک سال به حبس محکوم می شوند.
وی افزود: چهار فقره پرونده در سال جاری برای متخلفین تشکیل و به مراجع قضایی ارسال شده است.
سرهنگ دولتیاری تاکید کرد: 10 شهرستان با 23 حوزه زیر نظر منابع طبیعی کردستان است که امسال 30 قرارداد با جوامع محلی منعقد شده و حدود 100 نفر در این زمینه مشارکت دارند.
دغدغه ای از جنس طبیعت
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کردستان گفت: مشارکت جوامع محلی و بهره برداران منابع طبیعی در پیشگیری و کنترل آتش سوزی تعداد 86 مورد بوده که با مدیریت دهیاران در مناطق مختلف استان تشکیل شده است.
سرهنگ دولتیاری افزود: در برخی موارد به دلیل ناکافی بودن تجهیزات لازم، کوهستانی و صعب العبور بودن و نبود راه دسترسی به مناطق، تنها با بهره‌گیری از تجهیزات انفرادی و نیروی انسانی مانند بهره‌برداران و جوامع محلی، اطفای حریق توسط همکاران منابع طبیعی انجام می‌شود.
وی اضافه کرد: به همین دلیل فاصله زمانی شروع حریق تا زمان حضور در محل حادثه، بیشتر شده و با بالا گرفتن شدت وزش باد در ساعات بعدازظهرها شرایط برای گسترش مهیا شده است.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کردستان اضافه کرد: اطفای حریق در سطح جنگل‌ها و مراتع استان با بهره‌گیری از تجهیزات انفرادی توسط اکیپ‌های اطفای حریق منابع طبیعی با مساعدت و مشارکت بسیار خوب مردم و با همکاری برخی دستگاه‌های مرتبط با موضوع انجام می‌گیرد.
وی گفت: در این میان نقش همکاران بی ادعای منابع طبیعی و تیم‌های اطفای حریق این اداره کل در سطح شهرستان‌های استان مثال زدنی بوده و این انگیزه از مشارکت مردم طبیعت دوست استان حاصل شده است.
سرهنگ دولتیاری با بیان اینکه تاکنون 2 نفر از همکاران دچار شکستگی پا و یک نفر دچار مسمومیت حاد با دود حاصل از حریق شده‌اند، افزود: به منظور مشارکت جوامع محلی و بهره برداران منابع طبیعی در پیشگیری، کنترل و مقابله با آتش سوری، 86 گروه واکنش سریع با مدیریت دهیاران در مناطق مختلف این استان تشکیل شده است.
وی یادآور شد: امسال تاکنون 30 هکتار از مساحت جنگل‌های استان دچار حریق سطحی شده است.
فرمانده یگان حفاطت محیط زیست کردستان، ایام تعطیل را در بردارنده 53 درصد آتش سوزی ها اعلام کرد و افزود: خسارت ناشی از آتش سوزی در بعد زیست محیطی به گونه ای است که لایه سطحی خاک از بین می رود و مامن گونه های جانوری به ویژه خزندگان آسیب می بیند.
وی به مناطق حفاظت شده استان اشاره کرد و گفت: چهار منطقه حفاظت شده و 2 منطقه شکار ممنوع در استان وجود دارد که تعداد مناطق شکار ممنوع پیش از این 6 منطقه بود.
محمودی قدیمی ترین منطقه حفاظت شده استان را منطقه بیجار با 31 هزار هکتار وسعت سه پاسگاه تمام وقت محیط بانی دارد.
وی وسعت منطقه بدر و پریشان در قروه را 42 هزار با 2 پاسگاه، عبدالرزاق سقز را 39 هزار هکتار با 2 پاسگاه و شاهو و کوسالان کامیاران را با 57 هزار هکتار و یک پاسگاه محیط بانی برشمرد و گفت: پناهگاه و تالاب زریوار مریوان هم سه هزار و 292 هکتار وسعت دارد و در مجموع 221 هزار هکتار مناطق تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان قرار دارد.
محمودی گفت: در تامین تجهیزات پارسال قادامات خوبی انجام گرفت و برای هرکدام از پرسنل 51 قلم تجهیزات اختصاص یافت.
وی به خرید تجهیزات لازم برای اطفای آتش در عرصه های زیست محیطی استان اشاره کرد و گفت: آتش نشانی همواره پای ثابت کار بوده و با نیروهای ما مشارکت لازم را انجام داده است.
تبعات آتش در جان طبیعت
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کردستان به تبعات آتش سوزی مراتع و جنگلها اشاره و اظهار داشت: آسیب ها و آلودگی هوا از پیامدهای منفی آن است که منواکسید کربن را افزایش می دهد و در نتیجه به دستگاه تنفسی آسیب می زند و از سوی دیگر گونه های غنی گیاهی و مرتعی را از بین می برد که احیای آن مستلزم هزینه های گزاف است.
محمودی با بیان اینکه پیشگیری از وقوع آتش سوزی باید تا قبل از خرداد انجام شود، افزود: در همه علوم دنیا پیشگیری مقدم بر درمان است و در زمینه پیشگیری از آتش سوزی تنها راه ممکن فرهنگسازی و اطلاع رسانی به مردم است.

نگاه هزینه ای به آتش نشانی
معاون عملیات آتش نشانی سنندج با بیان اینکه در یکی دو سال اخیر از نظر ناوگان آتش نشانی اقداماتی انجام شده، افزود: در حوزه ایمنی همه دیده ایم و خوانده ایم و حرف زده ایم و در برخی موارد با حوادث تلخی مواجه هستیم که برای نشان دادن نقش آتش نشانی در این حوزه، مدیریت بحران به عنوان متولی که قابلیت تاثیرگذاری مناسب بر روی افکار مدیران دارد، می تواند وارد عمل شود.
زندی نگاه هزینه ای را اجحافی در حق آتش نشانان برشمرد و گفت: آتش نشانا همواره نیازمند امکانات و تجهیزات هستند و برای همین هزینه کردن در این زمینه، به نوعی بیمه و سرمایه گذاری است.
وی با بیان اینکه یک آتش نشان با حوادث پیچیده و گوناگونی مواجه است، تاکید کرد: یکی از نیازمندی‌های ما امکانات حفاظت فردی است تا جان آتش نشان از حادثه مصون بماند و بتواند جان دیگران را نجات دهد.
زندی اضافه کرد: باید روی افکار مدیران شهری کار شود تا به سمتی برویم که با تامین مناسب تجهیزات اطفای حریق، شهرها را در مقابل حوادث بیمه کنیم.
معاون عملیات آتش نشانی سنندج اظهار داشت: در برخی موارد سرایت آتش سوزی کوچک بحران آفرین می شود که امسال هم آتش سوزی انبار جهاد کشاورزی را شاهد بودیم که اگر به موقع با آن برخورد نمی شد به حادثه و بحرانی بزرگ تبدیل می شد.
کارشناس ارشد مدیریت بحران استانداری کردستان دیگر شرکت کننده در این میزگرد، با تاکید بر اینکه گلایه از آتش نشانی سنجیده نیست، وظیفه آن را محدود به محدوده شهری برشمرد و گفت: حفظ ایمینی شهروندان در محدوده شهر وظیفه ای است که به این سازمان محول شده و میزان تجهیزات برای پوشش هر حادثه در هر نقطه ای مناسب نیست.
سید بشیر حسینی افزود: دستگاه‌های اجرایی امکانات و تجهیزات خود را در این زمینه آماده کردند تا در مواقع برزو حادثه به دستور فرماندار و مدیریت بحران بلافاصله در اخیتار اکیپ های مقابله با حادثه قرار دهند.
وی به برنامه ریزی برای مصون داشتن آبیدر در برابر آتش سوزی اشاره کرد و گفت: دستورالعمل عملیاتی مقابله یا آتش سوزی پارک جنگلی آبیدر با همکاری و مشارکت ادارت و دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شده و این پارک جنگلی بر اساس این دستورالعمل به چهار منطقه تقسیم و مدیریت 2 منطقه را شهرداری و 2 منطقه را منابع طبیعی بر عهده گرفته اند.
حسینی گفت: در کنار این با شهرداری ها و فرمانداری ها مکاتبه شده تا از امکانات مردمی هم برای حفظ این مناطق بهره بگیرند.
وی مردم استان را مردمی دغدغه محیط زیست و منابع طبیعی معرفی کرد و افزود: در مواقع بحران مشاهده شده گاهی قبل از اکیپها پای کاربوده اند.
حسینی اضافه کرد: تیم واکنش سریع در روستاها تشکیل و آموزش تیمها را فرمانداری و منابع طبیعی بر عهده داشته اند و اقدامات قابل توجه ای هم انجام گرفته است.
حسینی تاکید کرد: تمامی موارد را به صورت محلی در نظر گرفته ایم چون شرایط اقتضایی و جغرافیایی هر شهرستان متفاوت است.
وی گفت: در مدیریت بحران های احتمالی مشکل خاصی نداریم و حتی اگر لازم شود نیروهای نظامی و انتظامی هم آماده هستند که با تشخیص رئیس ستاد بحران وارد عمل شوند.
کارشناس ارشد مدیریت بحران استانداری کردستان اضافه کرد: تفکر مدیران به سمت تفکر ایمنی و حفاظتی پیش رود و اگر مدیران 20 درصد انرژی خود را در حوزه ایمنی خرج کنند در مدیریت بحران هیچ نگرانی و دغدغه ی نداریم.
دولت در کنار مردم
کارشناس ارشد مدیریت بحران استانداری کردستان گفت: طرح جامع پیشگیری و مدیریت اطفای حریق در جنگل ها و مراتع، سال 91 ابلاغ و به همه دستگاه‌های اجرایی با شرح وظایف اعلام شده است البته حفاظت از منابع زیستی و جنگلی و مرتعی وظیفه عمومی است و تنها بر عهده یک دستگاه و یا عده مشخص نیست
حسینی با بیان اینکه همه دستگاه‌های اجرایی برای مدیریت بحران در استان پای کار هستند، افزود: همه رده های مدیریت بحران راه اندازی و حتی در همه روستاها هم این بحث با مدیریت دهیاران فعال شده است.
وی با اشاره به اینکه در آتش سوزی ها، حوادث به صورت نقطه ای هستند که به راحتی می شود تشخیص داد و مقابله کرد، گفت: در همین زمینه بیشتر تمرکز ما در بحث پیشگیری است تا اگر اتفاقی افتاد، تجهیزات در اختیار تیم‌های عملیاتی باشد و به موقع وارد عمل شوند.
حسینی به برگزاری جلسه ای مدیریت بحران در اوایل خرداد ماه امسال در استان اشاره کرد و یادآور شد: تمهدات لازم برای مقابله و پیشگیری با آتش سوزی در این نشست اندیشیده شد البته امسال تعداد و مساحت آسیب دیده ناشی از آتش سوزی ها تاکنون کمتر از سال‌های گذشته بوده و در 2 سال اخیر روند کاهشی داشته ایم که این مساله مطلوب است ولی به ایده آل نرسیده ایم.
وی ابراز امیدواری کرد: با حمایت و همراهی مردم دوره گرما را با حداقل تلفات پشت سر بگذاریم.
اعتبار کافی در اختیار مدیران اجرایی
کارشناس ارشد مدیریت بحران استانداری کردستان، درباره اعتبارات امسال مدیریت بحران هم اظهار داشت: اعتبارات ماده 10 و 12 مدیریت بحران به صورت متمرکز و در سطح ملی توزیع می شود که امسال هم همین روال انجام شده است.
حسینی گفت: ادارات کل حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی از وزارتخانه های متبوع خود اعتبار خود را دریافت می کنند چرا که استانی نیست و در اختیار استانداری قرار ندارد.
وی افزود: براساس ماده 25 قانون مدیریت بحران به شورای برنامه ریزی استان پنج درصد اعتبارات در اختیار شهرستان‌ها قرار دارد تا در حوزه مدیریت بحران هزینه کنند و امسال سازمان برنامه این موضوع را در دستور کار قرار داده است.
حسینی اضافه کرد: به شهرستان‌ها اعلام شده تا این مبلغ در اختیار برنامه های مدیریت بحران قرارگیرد تا دستگاه‌های مرتبط در اجرای پروژه ها و یا تامین تجهیزات خود هزینه کنند.
کارشناس ارشد مدیریت بحران استانداری کردستان به اختصاص 10 میلیارد ریال تنخواه توسط استاندار کردستان به اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: این مبلغ برای اطفای حریق و آتش سوزی هزینه می شود.
حسینی تاکید کرد: به غیر از این مبلغ 20 میلیارد ریال هم از محل ماده 25 قانون مدیریت بحران برای مقابله با آتش سوزی به این اداره کل تخصیص داده شده است.
مثلث ایمنی طبیعت
وورد فعالانه مردم در عرصه حفاظت ازمنابع و سرمایه های طبیعی، تخصیص اعتبار، نیرو و تجهیزات کافی، مدیریت تفکر به سمت و سوی پیشگیری به جای درمان، سه ضلع مثلثی است که می تواند جان طبیعت را از دست آتش افروزان عمدی و سهوی نجات دهد.
برای فرهنگسازی باید هر کسی از خودش شروع کند، مثلاً جمعه این هفته وقتی به طبیعت می رویم، آتش روشن نکنیم و یا اگر روشن کردیم، حواس‌مان باشد که قبل از برگشت به سمت منزل آن را خاموش کرده و پس از اطمینان از خاموش بودن محل را ترک کنیم.
کودکان ما هم حق دارند در آینده به دامان طبیعتی بروند که هم درخت داشته باشد، هم گیاه و هم صدای جاندارانی را بشوند که آوایشان، نوای زندگی است.
9937/9102

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/85050/مقابله-با-جنون-آتش
بستن   چاپ