عصر کرد
کارشناس بیمارهای قابل انتقال بین انسان و حیوان در دانشگاه علوم پزشکی کردستان:
سگ حیوان اصلی حفظ چرخه هاری در مناطق شهری است
يکشنبه 6 مرداد 1398 - 12:02:05
عصر کرد - کارشناس بیمارهای قابل انتقال بین انسان و حیوان در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، گفت: در دو چرخه وحشی و اهلی یا شهری، بیماری هاریی وجود دارد که در چرخه شهری، سگ حیوان اصلی حفظ چرخه است. در کردستان چرخه بیماری هاری از نوع وحشی است، یعنی گوشتخواران وحشی به ویژه روباه و گرگ، بیماری را بین خود انتقال داده و سگ به طور اتفاقی آلوده به هاری می‌شود.
به گزارش ایسنا منطقه کردستان، هاری یک بیماری عفونی حاد دستگاه عصبی و کشنده ویروسی است که به دو شکل تحریکی یا هاری خشمگین 80درصد و ساکت یا هاری فلجی 20درصد دیده می‌شود.
این بیماری مخصوص گوشتخواران اهلی و وحشی بوده و انسان و سایر پستانداران به طور تصادفی به این بیماری مبتلا می‌شوند.
امید بنفشی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: سالانه بالغ ‌بر 50 هزار نفر در دنیا به دلیل ابتلا به هاری فوت می‌شوند، در کشور ما سال گذشته 6 نفر به دلیل عدم انجام اقدامات درمان پیشگیرانه فوت کردند و این در حالی است که در استان کردستان از سال 85 تاکنون هیچ مورد فوتی، ناشی از هاری گزارش نشده است.
وی تصریح کرد: باید توجه کرد که پس از ورود ویروس هاری به بدن، در اکثر موارد در مدت چند هفته تا چند ماه این ویروس وارد نخاع و مغز شده و در آن‌ها ایجاد عفونت کرده و بیمار پس از بروز علایم، در کمتر از یک هفته فوت می‌کند و هیچ‌گونه درمان شناخته‌شده‌ای هم برای آن وجود ندارد.
کارشناس بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با اشاره به اینکه هاری در حیوانات سه تا 10 روز قبل از بروز علائم بالینی ویروس از بزاق حیوان قابل انتقال است، افزود: پس از طی دوره نهفتگی اولین علامت بیماری تغییر رفتار و عادات حیوان است و به دو صورت هاری ساکت(انزوا- فلج- فلج دستگاه تنفس) و هاری خشمگین (تهاجمی، گاز گرفتن سنگ و چوب، ترک محل زندگی، سرازیر شدن کف از دهان و ...) به وجود می آید.
حیوان مبتلا به هاری خشمگین‌تر می‌شود
بنفشی بیان کرد: باید توجه داشت حیوان مبتلا به هاری دارای علائمی از جمله پناه بردن به تاریکی، پریشانی و مضطرب شدن، وحشی شدن و درنده خوئی، گازگرفتن سنگ و اشیاء مختلف، سرگردانی، راه رفتن بی هدف و بی مقصد و دوندگی زیاد، حمله به هر حیوان یا فرد در مسیر خود، گرسنگی و تشنگی به علت عدم قدرت بلع، سرازیرشدن بزاق حیوان، صدای خشن و ناموزون و بریده بریده، اختلال تعادل، فلج اندام ها (ابتدا دست سپس پا)، فلج پیشرونده دستگاه عصبی مرکزی و در نهایت مرگ مواجه می‌شود.
وی تصریح کرد: پنجه‌های گربه در انتقال هاری مانند دندان‌های سگ و گرگ عمل کرده و حیوان با لیسیدن پنجه‌های خود ویروس را به دیگری منتقل و از این طریق باعث ابتلا شدن انسان نیز می‌شود.
این کارشناس در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با اشاره به مرحله بروز علائم اولیه هاری در انسان، عنوان کرد: ویروس به اعصاب نفوذ کرده و با علائم تب و لرز، خستگی، سردرد، ضعف، سرگیجه، دردهای شکمی و علائم مشخص شدن محل زخم مواجه می‌شود.
بنفشی ذکر کرد: در مرحله حاد عصبی فرد دچار تحریک پذیری، توهم، هیجان، افزایش ترشح بزاق، خواب آ لودگی، فلج اعصاب، دوبینی، فلج عضلات و افزایش تنفس و در نهایت اختلال قلب می شود، در واقع از مرحله شروع علائم تا مرگ 3 تا 7 روز طول می‌کشد.
وی با اشاره به سرایت هاری در انسان، بیان کرد: گازگرفتن انسان توسط حیوان اصلی‌ترین راه سرایت هاری است اما در گربه از طریق خراش‌های سطحی حاصل از پنجه‌های آلوده به بزاق ویروس انتقال می‌یابد.
این کارشناس در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، عنوان کرد: پوست سالم سد مطمئنی در برابر ویروس است ولی کوچکترین خراش یا زخم و بریدگی انتقال ویروس را امکان پذیر می‌کند.
بنفشی افزود: حیوانات گوشتخوار ممکن است به ندرت از طریق خوردن لاشه حیوانات تلف شده از هاری، به این بیماری مبتلا شوند بنابراین باید از خوردن گوشت و سایر فرآورده‌های دامی مبتلا به هاری اجتناب کرد.
وی، شستشو را مهمترین اصل در دمان پیشگیری هاری دانست و گفت: شستشو مهمترین قسمت پیشگیری از هاری است، ادعا می‌شود درصد بالائی از پیشگیری مربوط به رعایت همین نکته است، شستشو با آب و صابون 20 دقیقه به طور عمیق و در جریان آب روان، خارج کردن کف صابون از لابه لای زخم و ضد عفونی کردن آن با محلول بتادین یک درصد، از اهم عوامل پیشگیری از عفونت در هنگام گزش است.
یک هزار و 991 نفر کردستانی مورد گزش قرار گرفته‌اند
این کارشناس، با اشاره به اینکه در استان کردستان یک هزار و 991 نفر مورد گزش قرار گرفته‌اند، تاکید کرد: اکثریت افراد حیوان گزیده در گروه جنسی مردان و سنی نوجوانان و دانش آموزان و در روستاها در سن 6 تا 17 ساله قرار دارند، در این راستا باید با آموزش‌های لازم به خصوص در آموزش و پرورش این مهم را فرهنگ سازی کنیم که کودکان و نوجوانان از پرسه زدن در اطراف حیوانات برای جلوگیری از احتمال گزش در امان بمانند.
بنفشی بیان کرد: هاری در حیوانات کردستان شایع است، به ویژه بین گوشتخواران و با توجه به اینکه گونه‌های جانوری در استان غنی است حیواناتی از جمله سگ، گرگ، گربه، روباه، خرس، شغال و غیره در امر هاری انتقال دهنده هستند.
چرخه وحشی هاری در کردستان گرگ و روباه است
وی گفت: به نظر می‌رسد چرخه وحشی هاری در استان کردستان گرگ و روباه است، امیدواریم سریع ‌ تر سازمان محیط زیست چرخه وحشی هاری را مشخص کند.
این کارشناس در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، افزود: در دو چرخه وحشی و اهلی یا شهری بیماری هاریی وجود دارد که در چرخه شهری بیماری، سگ حیوان اصلی حفظ چرخه است. در کردستان چرخه بیماری هاری از نوع وحشی است، یعنی گوشتخواران وحشی به ویژه روباه و گرگ، بیماری را بین خود انتقال داده و سگ به طور اتفاقی آلوده به هاری می‌شود.
بنفشی بیان کرد: در حال حاضر واکسن هاری در استان کردستان موجود است اما به نظر می‌رسد در آینده با مشکل تامین واکسن مواجه شویم.
وی گفت: تقریبا در 10 سال گذشته قانونی بنا شد که اتلاف سگ‌های ولگرد را نداشته باشیم و باید آنها را وارد بحث زنده گیری شود ولی به دلایل متعدد از جمله عدم تامین بودجه این قانون انجام نشد که در این راستا شهرداری در سال 90 سگ‌ها را تلف و زنده گیری نمی‌کنند و به طور محدود در برخی از شهرستان‌ها از جمله سنندج و سقز تشکل های مردم نهاد مکانی را برای این سگ‌ها نر و ماده به صورت جداگانه در نظر گرفته‌اند.
این کارشناس، از مردم کردستان درخواست کرد: برای تفنن و سرگرمی خود به سگ‌های ولگرد حمله نکنند چرا که سگ‌ها نیز عکس‌العمل نشان داده و هر گونه گزش مختصر در صورت هاری می‌توانند به انسان منتقل کنند مثلا در فصل جفت‌گیری که معمولا در شهریور و مهرماه اتفاق می‌افتاد این سگ‌ها مهاجم تر شده و در صورت نزدیکی ممکن است گزش داشته باشند.
زباله عامل اصلی افزایش سگ‌های ولگرد در داخل شهر است
بنفشی با اشاره به اینکه زباله عامل اصلی افزایش سگ‌های ولگرد در داخل شهر است، تاکید کرد: باید شهروندان قبل از بردن آشغال‌ها توسط شهرداری، کیسه زباله را در داخل سطل آشغال بگذارند که سگ‌ها کمتر در این نواحی پرسه بزنند در واقع با نهادینه کردن این مهم جمعیت سگ‌ها نیز کاهش می‌یابد.
عبدالسلام سپهر، معاون خدمات شهری شهرداری سنندج، بیان کرد: کنترل سگ‌ها در گذشته به صورت تلف کردن آن‌ها بود، که کاری غیر اخلاقی به‌شمار می‌آید در این راستا براساس قانون، شهرداری‌ها مکلف به کنترل جمعیت سگ‌های شهری هستند‌ اما به دلیل هزینه‌‌بر بودن، کار عقیم‌سازی تا‌کنون به این روش روی نیاورده‌اند.
وی با بیان اینکه انجمن مافی ژین از مدتی قبل پیگیر کارهای اجرایی طرح کنترل سگ‌های آزاد بوده است، تصریح کرد: شهرداری با درنظر گرفتن فضای مناسب و با همکاری انجمن مافی ژین اقدام به تاسیس این مرکز کرده که در این راستا مرکز کنترل جمعیت سگ‌های آزاد با ظرفیت عقیم سازی 30 قلاده سگ در روز در شهر سنندج شروع به کار کرد.
سپهر عنوان کرد: این کار نقطه عطفی برای مجموعه شهرداری در جهت همکاری‌های گسترده با انجمن‌های مردم نهاد است.
مهناز آرمند، مدیرعامل انجمن مافی ژین ، ذکر کرد: در مرحله اول سگ‌ها زنده‌گیری و در مرحله‌ی دوم به درمانگاه مرکز آورده می‌شوند و در مرحله بعد سگ تحت عمل جراحی عقیم‌سازی قرار می‌گیرد و دوران نقاهت خود را در نقاهتگاه طی می‌کند.
آرمند خاطرنشان کرد: ظرفیت این مرکز 30 قلاده سگ در روز است که هر قلاده به طور میانگین یک هفته را در مرکز کنترل سگ‌های آزاد سپری می‌کند و دوباره آزادسازی می‌شود.

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/85285/سگ-حیوان-اصلی-حفظ-چرخه-هاری-در-مناطق-شهری-است
بستن   چاپ