عصر کرد
تب مرغ در کردستان، آش نخورده و دهن سوخته
سه شنبه 12 شهريور 1398 - 08:39:06
عصر کرد - سنندج - افزایش دما در استان‌های جنوب و جنوب‌غربی در حالی اولین متهم کاهش جوجه ریزی در مرغداری‌ها و رشد نزولی قیمت مرغ در اقصی نقاط کشور است که همواره استان های سردسیری همچون کردستان علیرغم افزایش میزان تولید در تابستان از گزند تب و تاب گرانی این فرآورده پروتئینی در امان نمی‌مانند.

کاهش جوجه ریزی بر اثر افزایش دما در مناطق جنوبی باعث رشد قیمت گوشت مرغ در هفته‌های گذشته شده به طوری که هم اکنون در استانی مانند کردستان که با پیش بینی های صورت گرفته میزان تولید خود را 15 درصد افزایش داده بودند اما باز هم در یک ماه گذشته شاهد افزایش حدود 30 درصد قیمت این محصول بودند.
رشد قیمت مرغ به علت کاهش جوجه ریزی در اثر گرمای تابستانی در تمام کشور تاثیر گذار بوده بطوریکه قیمت مرغ زنده در کشور به صورت میانگین در درب مرغداری‌های کشور در 12 تیر امسال 84 تا 87 هزار ریال بوده که این عدد امروز با حدود 20 هزار ریال افزایش به 116 تا 129 هزار ریال رسیده است.
کردستان در هر دوره سه ماهه حدود سه میلیون و 600 هزار قطعه جوجه ریزی دارد که در دوره منتهی به ماه گذشته جوجه ریزی چهار میلیون و 200 هزار قطعه ای در این استان برنامه ریزی شد تا میزان تولید آن افزایش یابد تا گامی در کنترل قیمت این محصول در کشور برداشته شود.
با این وجود انتظار می رفت که کردستان تابستان امسال کمترین میزان گرانی را از قیمت گوشت مرغ تجربه کند اما به علت اجرای برنامه ریزی تولید مرغداری های کشور از سال 1395 هر استان سهمیه مشخص در تولید و مصرف دارند و تولید مازاد بر مصرف برای تنظیم بازار و جلوگیری از ضرر مرغداران باید به استان های دیگر صادر شود که اجرای این طرح باعث شد کردستانی ها هم مانند سایر نقاط ایران متحمل افزایش قیمت این محصول باشند.
میزان تولید چهار میلیون و 200 هزار قطعه جوجه ریزی در دوره قبلی این استان شامل بیش از هشت هزار تن گوشت مرغ است که حدود چهار هزار تن مرغ خارج از نیاز مصرف کردستان به قیمت روز این محصول به استان های مختلف از جمله کرمانشاه و تهران صادر شده است.
مدیرعامل تعاونی مرغداران کردستان در این ارتباط با بیان اینکه کاهش جوجه ریزی در برخی استان های گرمسیر به علت افزایش دما و افزایش سرانه مصرف ازعلت های گرانی مرغ در یک ماه گذشته است، افزود: در این مدت میزان تولید کردستان کاهش نداشته بلکه 15 درصد نیز افزایش دارد.
موسی شفیعی اضافه کرد: به علت عرضه تولیدات مازاد بر نیاز استان به منظور تامین امنیت غذایی در نقاط مختلف کشور و ارایه نرخ آن به صورت ملی، گرانی در کردستان نیز تاثیر گذار بود و باعث افزابش نرخ این محصول پر مصرف شده است.
وی یادآور شد: همچنین با توجه به اینکه بسیاری از مواد اولیه این صنعت از جمله نهادهای طیور به صورت وارداتی تامین می شود یکی دیگر از دلایل گرانی قیمت مرغ هم به این مساله ارتباط دارد.
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم در این ارتباط اظهار داشت: همه ساله در ایام فصل تابستان به علت افزایش مصرف در مناسبت ها و مراسم مختلف این فصل و افزایش دمای هوا که مانعی برای جوجه ریزی محصوب می شود دلیلی بر رشد نزولی این محصول یک ماه گذشته در اقصی نقاط کشور است.
سید مادح حسامی با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی کردستان این وضعیت را پیش بینی و در آخرین دوره جوجه ریزی منتهی به ماه های تیر و مرداد حدود 15 درصد جوجه ریزی را افزایش داد، افزود: جوجه ریزی های امسال شامل سه میلیون و 700 هزار قطعه در فروردین، سه میلیون و 800 هزار قطعه در اردیبهشت، سه میلیون و 600 هزار قطعه در خرداد و چهار میلیون و 200 قطعه در تیر است.
وی اضافه کرد: این میزان شامل 15 میلیون و 300 هزار قطعه جوبه به میزان 30 هزار و 800 تُن پیش بینی تولید است که 55 درصد آن در داخل استان توزیع و 45 درصد نیز به خارج از استان به منظور مشارکت در تامین نیاز بازار کشور صادر شده است.
حسامی با بیان اینکه میزان جوجه ریزی در مرغداری های استان در تیر امسال رکورد خود را شکسته است، گفت: هم اکنون از چهار میلیون و 200 هزاز قطعه جوجه ریزی این ماه حدود هشت هزار و 400 تن محصول تولید و در استان توزیع شده است.
وی یادآور شد: علیرغم این اقدامات نرخ افزایشی قیمت گوشت مرغ در این استان نیز تاثیر گذار شد و موجب افزایش 20 تا 30 هزار ریالی نرخ هر کیلوگرم مرغ زنده تحویل درب مرغداری ها شد.
حسامی تاکید کرد: در این مدت قیمت عرضه مرغ در استان از حدود 120 تا مرز 150 هزار ریال برای هر کیلوگرم رسید اما هم اکنون به علت افزایش جوجه ریزی این نرخ در استان به مرز 140 هزار ریال کاهش یافته و انتظار می رود این روند کاهشی تا مهر سال جاری نیز ادامه یابد.
مدیر کل پشتیبانی امور دام کردستان نیز در این ارتباط گفت: امسال با همکاری معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی و اتحادیه های مرتبط 13 هزار و 190 تُن انواع نهاده های دامی در این استان توزیع شده است.
فرزاد معاونی افزود: این نهاده‌ها شامل هفت هزار و 634 تن کنجاله سویا، یک هزار و 800 تن جو، چهار هزار و 465 تن ذرت در بوده و علاوه بر آن 2 تن ذرت نیز در حال توزیع است.
وی اضافه کرد: هم اکنون سهمیه نهادهای دامی مورد کردستان از طریق محموله های خریداری شده شرکت پشنیبانی امور دام کشور اخذ و به مرور زمان به داخل استان حمل می شود.
با وجود اینکه کردستان استانی سردسیر است و تولیدات مرغ آن بیش از نیاز، انتظار می رود تدبیری اندیشیده شود تا مردم در فصول گرم سال علاوه بر افزایش میزان تولید نسبت به سهمیه خود در این ماه ها از گزند گرانی نرخ گوشت مرغ بیشتر در امان بمانند.
کردستان در هر سال قادر به تولید بیش از 80 هزار تُن گوشت سفید است که با این میزان تولید علاوه بر تامین 45 هزار تُن مصرف سالانه استان، 35 هزار تن تولید مازاد خود را به 12 استان دیگر صادر می کند.
هم اکنون 14 هزار نفر در صنعت مرغداری و صنایع وابسته به آن از جمله واحدهای مرغداری گوشتی، مرغ مادر، خوراک طیور و کشتارگاه ها در استان کردستان مشغول بکار هستند.
در حال حاضر تعداد 735 واحد مرغ گوشتی در کردستان با ظرفیت حدود 15 میلیون قطعه در دوره و حدود 60 میلیون قطعه در سال با توان تولید 100 هزار تُن گوشت مرغ در حال فعالیت است.
3034/9102

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/91454/تب-مرغ-در-کردستان،-آش-نخورده-و-دهن-سوخته
بستن   چاپ