عصر کرد

آخرين مطالب

آتش در نیستان زریبار / تفکرات نادرست آتشی بر جان نیزارها شده علمي

  بزرگنمايي:

کرد آنلاین - سنندج - هر سال در فصول پاییز و زمستان، نیزارهای حاشیه دریاچه زریبار دچار حریق می شود و علاوه بر آسیب به محیط زیست، جان برخی از پرندگان بومی و مهاجر را نیز می گیرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، آخرین بار شنبه شب گذشته 30 هکتار از نیزارهای این منطقه طبیعی استان کردستان توسط افرادی به صورت عمدی به آتش کشیده شد.
مدیرکل محیط زیست کردستان خبر از بسیج شدن کارکنان و محیط بانان اداره محیط زیست مریوان برای شناسایی متخلفانی می دهد که به جان نیزارها و پناهگاه پرندگان این تالاب افتاده و آتش در این منطقه می اندازند.
عبدالوحید ریاضی فر گفت: به رئیس محیط زیست مریوان اعلام کرده ایم در صورت نیاز به نیرو، آمادگی اعزام محیط بانان از سنندج به مریوان را داریم.
وی اظهار کرد: هم اکنون کارکنان محیط زیست مریوان از هفت صبح تا هفت شب در اطراف این دریاچه حضور دارند تا در صورت مشاهده آتش سوزی در نیزارهای زریبار اقدامات لازم از جمله بازداشت متخلف و اطفای حریق را انجام دهند.
ریاضی فر افزود: در آخرین آتش سوزی که 2 روز پیش رخ داد خودرو فرد متخلف شناسایی و در نتیجه فرد متخلف هم شناخته و پرونده ایی در این ارتباط تشکیل و به دستگاه قضایی برای پیگیری ارسال شد.
** تاکنون کسی برای آتش زدن نیزارها دستگیر نشده است
یکی از فعالان محیط زیست مریوان هم به خبرنگار ایرنا گفت: هفته ای نیست که آتش سوزی در نیزارهای اطراف دریاچه رخ ندهد که همه آنها عمدی و توسط عامل انسانی است.
محمد دانش افزود: براساس گفته های برخی که در محل حضور داشته اند ماهیگیرها برای راحت تر شدن رفت و آمد خود در دریاچه اقدام به آتش زدن نیزارها می کنند.
وی با بیان اینکه 33 نفر به شکل قانونی در حال صید ماهی در این دریاچه هستند، ادامه داد: مشخص نیست که فقط ماهیگیران متخلف (بدون مجوز ماهی گیری) این کار را می کنند یا برخی که با مجوز در حال ماهیگیری هستند هم دست به آتش زدن نیزارها می زنند.
وی یادآور شد: طبق اطلاعاتی که داریم تاکنون کسی بدلیل آتش زدن نیزارها دستگیر نشده است که این متخلفان را به تکرار چنین کاری ترغیب می کند.
دانش گفت: در این فصل پرندگان مهاجر در میان نیزارها پناه می گیرند که با آتش گرفتن این نیزارها بسیاری از این پرندگان نیز قربانی می شوند.
**فعال شدن پاسگاه برده رشه تفاوتی ایجاد نکرده است
یکی دیگر از فعالان محیط زیست در مریوان هم با اشاره به اینکه رئیس محیط زیست مریوان خبر از راه اندازی پاسگاه محیط بانی برده ره شه داده بود، گفت: می گویند این پاسگاه فعال شده اما امروز ما تفاوتی با روزهای دیگر که این پاسگاه فعال نبود، در مراقبت از محیط نمی بینیم.
عرفان حسینی با بیان اینکه در 2 هفته اخیر شاهد پنج مورد آتش سوزی بوده ایم، افزود: پنج یا 6 سالی است که میزان آتش سوزی در نیزارهای دریاچه زریبار افزایش یافته و در سه تا چهار سال اخیر شدت آن بیشتر شده است.
این عضو انجمن سبز چیا اذعان کرد که این گروه با وجود فعالیت های زیاد در حوزه فرهنگ سازی هنوز در زمینه آتش سوزی نیزارها وارد عمل نشده و دست به آموزش های چهره به چهره در میان مردم محلی نزده است.
**آتش سوزی های متعدد موجودیت دریاچه زریبار را با خطر مواجه می کند
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مریوان هم با اشاره به وجود 767 هکتار نیزار در حاشیه زریبار گفت: وجود نیزارها در حاشیه و پیرامون زریبار به عنوان بخش جدایی ناپذیر دریاچه ضمن بخشیدن جلوه های خاص بصری، از حیث روابط اکولوژیکی، حفظ سلامتی و تصفیه آب دریاچه و برقرای توازن در معادلات اکولوژیکی این دریاچه اهمیت دارد.
صباح پناهی افزود: این نیزارها در واقع پناهگاه بسیار خوبی برای پرندگان آبزی و کنار آبزی این تالاب هستند و گسترش آنها واکنش طبیعی دریاچه به سموم کشاورزی و فاضلاب ها روستاهای اطراف این دریاچه است.
وی اظهار کرد: چرخه های آب عامل بازدارنده ای در جلوگیری از پیری زودرس و در نتیجه اختناق یا مرگ زریبار به شمار می رود که موارد متعدد آتش سوزی، سلامت، موجودیت و ادامه حیات دریاچه را با خطر بسیار جدی مواجه ساخته داست.
به گزارش ایرنا، پناهگاه حیات وحش زریبار و تالاب بین المللی آن که بیست و سومین عضو تالاب کنوانسیون رامسر است دارای حجم تقریبی آب بیش از 30 میلیون مترمکعب بوده و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج می شود.
طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود 1.6 کیلومتر بوده و وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغییر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب 2 و 6 متر است.
**فرهنگ سازی حلقه مفقوده حفاظت از نیزارها
با وجود اینکه محیط بانان محیط زیست مریوان هر سال ساعت ها سرگرم خاموش کردن این آتش سوزی می شوند اما دلسوزان محیط زیست این سئوال را هم از آنها می پرسند که چرا در این چند ساله ای که آتش سوزی ها بیشتر هم شده، یک متخلف به دادگاه ارجاع داده نشده است تا عبرتی برای دیگران و دلیلی برای کاهش آتش سوزی ها شود.
همه بخش ها و فعالان بر این امر اذعان می کنند که دلیل بیشتر آتش سوزی ها دیدگاه های ناصحیح در مورد نیزارها است که برخی گمان می کنند با آتش زدن این نیزارها دریاچه را حفظ می کنند و برخی نیز از عواقب این آتش زدن ها آگاهی ندارند.
هر چند برخورد با متخلفان در کاهش آتش سوزی ها موثر است اما به نظر می رسد راه تاثیرگذارتر فرهنگ سازی، اطلاع رسانی در رابطه با اهمیت نیزارها و آموزش جوامع محلی است که با آگاه شدن خود به سمت چنین اعمالی نروند.
شیوه ای که آنطور که از شواهد مشخص است اداره محیط زیست و انجمن های مردمی زیست محیطی در آن کم کاری کرده اند.
واگرایی هایی نیز در میان اداره محیط زیست مریوان و انجمن های زیست محیطی دیده می شود که اگر این فاصله ها وجود نداشت این دو بازوی حفاظت از محیط زیست می توانستند با همکاری یکدیگر در زمینه فرهنگسازی و در نتیجه کاهش آسیب ها به محیط زیست موثرتر عمل کنند.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/15997/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تکریم توانخواه حافظ قرآن در کردستان

عشق زندگی می بخشد

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

مالکان جدید استقلال و پرسپولیس از کدام منبع برای دو تیم خرج می‌کنند؟

عملکرد پرسپولیس در مرحله 1/8 نهایی جام حذفی

آمار جالب سپاهان در مرحله یک هشتم نهایی

خط و نشان بازیکن سرشناس ملاثانی برای سپاهان

خیز آنچلوتی برای تاریخ‌سازی در باشگاه رئال

پایان کار طراح افسانه‌ای فرمول یک در ردبول

بازگشت روماریو ستاره سابق برزیل پس از 16سال

قهرمان روس جهان و المپیک پیگیر وضعیت گرایی

خبر‌های پشت صحنه، هفتم اردیبهشت

سرپل‌ذهاب آماده میزبانی باشکوه از زائران یادمان بازی‌دراز

گازرسانی به 100 واحد صنعتی در کردستان

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

نگاه به سینما جدی نیست/ بررسی پیدایش هالیوود در مستند «پشت صحنه»

صدور موافقت اصولی ٣ طرح گردشگری در کردستان

طلای ووشوکاران مازندرانی در پیکار‌های انتخابی جام جهانی

تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان

اجرای طرح هادی و پروژه‌های عمرانی در روستا‌های سروآباد

امسال هم صعود بازی دراز از راه رسید/ آمادگی دستگاه های اجرایی برای این صعود باشکوه

آمادگی امداد هوایی هلال احمر کرمانشاه در سالروز عملیات بازی‌دراز

استفاده 78 درصدی از سامانه ارجاع پرونده به کارشناسان در کرمانشاه

1 مصدوم به علت سقوط از ارتفاع در روستای شبانکاره منطقه روانسر

برگزاری آزمون سراسری رشته علوم تجربی در کرمانشاه

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال سن

طرح باک پُر در مرز پرویزخان به صورت رسمی از روز شنبه اجرا می شود

دستوری تازه در مورد استفاده از منشی های زن : «در ادارات دولتی ممنوع شد!»

اعزام 2 کاروان 85 نفره از کرمانشاه به حج عمره

پنج هزار و 780 خانوار تحت پوشش بهزیستی