عصر کرد
کردستان بستری برای توسعه دامپروری
چهارشنبه 24 دي 1399 - 09:37:54
عصر کرد - سنندج - برخورداری از تنوع آب و هوایی، خاک و پوشش گیاهی مناسب و سایر مواهب طبیعی باعث شده تا کشاورزی و دامپروری کردستان مقابل صنعت حرفی برای گفتن داشته باشد.

به گزارش ایرنا، طبیعی‌ترین بستری که باعث شده تا شغل بیشتر ساکنان روستاهای کردستان، دامداری خرد و کلان باشد وجود مراتع غنی و سرسبزی است که در بیش از نیمی از سال خوراک مورد نیاز دامها را فراهم می‌کند و بهره‌برداران را وابسته به مرتع کرده است.
مراتع استان با مساحت یک میلیون و 414 هزار هکتار، معادل 48 درصد کل سطح استان در غرب، شمال، شمال شرقی و جنوب غربی استان قرار دارد اما این پوشش مرتعی هر چه از سمت غرب استان به طرف شرق حرکت کنیم، بدلیل خصوصیات ویژه حاکم بر منطقه از سطح آن کاسته می‌شود، به گونه‌ای که نیمه شرقی استان را دشت‌های کشاورزی تشکیل می‌دهد.
سطح مراتع استان حدود 1.6 درصد کل مراتع کشور را شامل می‌شود و مراتعی با خصوصیات منحصر بفرد وجود دارد که می‌تواند به عنوان آشیانه‌های اکولوژیکی و منبع با ارزش ذخیره ژنتیکی مورد توجه قرار گیرد.
وسعت مراتع نیمه متراکم در استان حدود 532 هزار هکتار بوده و توان تولیدی آن حدود 450 کیلوگرم علوفه قابل بهره برداری در هر هکتار و وسعت مراتع کم تراکم در سطح استان قریب به 392 هزار هکتار بوده که این نوع از مراتع از توان تولیدی علوفه قابل برداشت به میزان کمتر از 250 کیلوگرم در هکتار برخوردار است.
مراتع کم تراکم حدود 28 درصد از کل سطح مراتع استان را به خود اختصاص داده و در نواحی شرقی استان از جمله شهرستان های قروه، دهگلان، بیجار و بخشی از شهرستان‌های سنندج و کامیاران گسترش یافته است. همین وسعت و غنی بودن مراتع باعث شده تا دامداری در این استان رونق یابد.
کردستان از سال گذشته شروع به اجرای طرح پیشران افزایش تولید گوشت قرمز کرده و براساس این طرح، افزایش 13 هزار تنی گوشت قرمز در دستور قرار گرفته که تاکنون یک هزار و 500 تن شامل 11.5 درصد آن محقق شده است.
در پایان سال پنجم این طرح میزان تولید گوشت قرمز استان از 27 هزار تن فعلی به 40 هزار تن می‌رسد تا گامی در تامین 13 درصدی واردات سالانه 100 هزار تنی گوشت قرمز کشور باشد.
جمعیت دامی استان کردستان حدود 2 میلیون و 210 هزار راس دام سبک (گوسفند و بز) و 200 هزار راس دام سنگین (گاو و گوساله) است، این استان یکی از مناطق دام خیز و دامپرور کشور محسوب می‌شود که تولید سالانه آن حدود 24 هزار تُن گوشت قرمز و 250 هزار تن شیر است.

عصر کرد

تولید 2.3 درصد تولید شیر کشور در کردستان
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه از جمعیت هشت میلیون و 200 هزار راس دام موجود در واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی استان، سالانه 11 میلیون تن شیر استحصال می‌شود، افزود: این جمعیت در استان 19 هزار و 300 راس دام سنگین با تولید 250 هزار تن شیر است.
محمد فرید سپری اضافه کرد: 30 مرکز جمع آوری شیر در استان فعال است که روزانه 100 تن شیر در این واحدها جمع آوری می‌شود و 12 کارخانه تولید فرآورده‌های لبنی نیز با ظرفیت 193 هزار تن نیز 650 تن در روز شیر جذب می کنند.
وی مصرف 140 واحد ماست بندی در استان را هم 50 تن اعلام کرد و اظهار داشت: یکی از برنامه‌های جهاد کشاورزی برای تولید شیر سالم با بار میکروبی کم و تولید گوشت و تلیسه، توسعه واحدهای بزرگ گاوداری است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان ادامه داد: در حال حاضر این استان 2.3 درصد از تولید شیر کشور را بر عهده دارد و در صدد افزایش این سهم هستیم.

عصر کرد


افزایش 500 تنی ظرفیت تولید گوشت در کشور
امروز یکی از بزرگترین واحدهای پرورش دام سنگین غرب کشور در قروه به بهره برداری رسید، طرحی که بنیاد مستضعفان برای اجرای آن یک هزار و 400 میلیارد ریالی توسط بنیاد مستضعفان اجرا و برای 425 نفر بصورت مستقیم و غیر مستقیم شغل ایجاد کرده است، با بهره‌برداری از این طرح 37 هزار تن به ظرفیت تولید سالانه شیر و 500 تن به ظرفیت تولید گوشت زنده کشور افزوده شد.
بخشی از این واحد دامپروری هم به تولید خوراک دام اختصاص دارد که سالانه 17 هزار و 500 تن خوراک دام تولید می‌کند؛این واحد علاوه بر اینکه در افزایش تولید شیر و گوشت در استان کردستان و کشور، توانسته نقش داشته باشد، برای بسیاری از جوانان جویای کار هم شغل ایجاد کرده است.
میلاد عبدالملکی یکی از 425 نفری است که در واحد پرورش دام دشت‌گل قروه مشغول به کار شده است. او قبلا بیکار بوده و حالا می‌تواند حقوقی بر مبنای قانون کار داشته باشد و بیمه هم بشود.
علی حنیفی هم که هفت سال بیکاری کاملاً اذیتش کرده بود در این واحد دست به کار شده است و از امنیت کار و پایداری شغلش راضی است.
تولید شیر در قروه به 43 هزار تن در سال رسید
مدیر جهاد کشاورزی قروه ظرفیت تولید سالانه شیر در این شهرستان را 40 هزار تن اعلام کرد و افزود: در قروه سالانه 40 هزار تن شیر و چهار هزار و 500 تن گوشت در سال تولید می‌شود که با راه‌اندازی بزرگترین واحد پرورش دام شیری و مولد غرب کشور سه هزار تن به ظرفیت تولید شیر و 300 تن هم به ظرفیت تولید گوشت افزوده می‌شود.
خسرو کریمی پناه با بیان اینکه تولید تلیسه یکی از مهمترین نیازهای شهرستان است، اضافه کرد: این واحد می‌تواند سالانه 700 رشد تلیسه پرورش دهد.
حالا شهرستان قروه اگرچه از نظر آبهای روان نسبت به دیگر شهرستانهای کردستان کمی فقیرتر است اما زمینه‌ای فراهم شده تا دامداری در آن توسعه یابد و شهرستانی که در کشاورزی هم حرف برای گفتن دارد، بزرگترین واحد پرورش دام را هم در دامان خود جای دهد.

عصر کرد

تلاش برای توسعه کردستان در حوزه‌ دامپروری
رییس بنیاد مستضعفان کشور به خبرنگار ایرنا گفت: بنیاد مستضعفان در عرصه های مختلف و متنوع اقتصاد کشور فعال شده که یکی از عرصه‌ها در زمینه کشاورزی و دامپروری است.
سید پرویز فتاح افزود: دامپروری اگرچه در ظاهر بازدهی کمتری دارد اما در شرایط موجود که کشور از نظر فشارهای اقتصادی و نوسان قیمت گوشت و لبنیات در شرایط سختی به سر می‌برد، بنیاد به صورت جدی‌تر و با عزمی راسخ‌تر از قبل وارد این عرصه شده است و این حرکت بنیاد مستضعفان به سیاست‌های کلی نظام برمی‌گردد که بر امنیت غذایی مردم تاکید دارد.
وی با بیان اینکه بر اساس آخرین یافته های روز دنیا در شرکتهای زیر نظر این نهاد 100 هزار راس دام سنگین در حال پرورش است، افزود: تا پایان امسال چند طرح دیگر دامپروری در نقاط مختلف کشور هم بهره برداری می‌رسد و تا خودکفایی کامل و رفع نیازهای کشور در این زمینه پیش خواهیم رفت.
فتاح یادآور شد: همه ارکان نظام اعم از دولت و مجلس موافق طرحهای بنیاد مستضعفان هستند و راه را هموار می‌کنند.
وی میزان راندمان تولید شیر در واحدهای زیر نظر بنیاد مستضعفان را هم‌ در تزار بین المللی و حتی بالاتر از آن دانست و افزود: مسیر دانش‌بنیان گروه کشاورزی و دامپروری بنیاد مستضعفان نتیجه سالها تحقیق است که مبتنی بر اصول فنی و علمی، واحدهایی را راه‌اندازی کرده است.
رییس بنیاد مستضعفان تاکید کرد: این مسیر را در نقاط مختلف استان و به صورت ویژه در کردستان دنبال می‌کنیم چرا که شرایط بسیار خوبی دارد و در حال توسعه است.
فتاح گفت: درصدد توسعه یکی از کارخانجات لبنیات کردستان تحت پوشش بنیاد مستضعفان هستیم که در حال حاضر لبنیات مورد نیاز چند استان همجوار را تامین و توزیع می‌کند.
تلاش برای توسعه براساس ظرفیت‌ها
کاری را که بنیاد مسضعفان در کشور شروع کرده و اقدام به اجرای طرح‌های مهم صنعتی، دامپروری، زراعت و کشاورزی کرده، بسیار ارزشمند است، چراکه زمینه را برای اشتغالزایی و توسعه در مناطق کمتر برخورار و محروم کشور فراهم کرده و این مهم راه را برای رونق اقتصادی چنین مناطقی هموارتر می‌کند.
به طور قطع این اقدامات در موازات فعالیت‌های دولت و کمی برای دولتمردان در راستای کمک به تحقق اقتصاد مقاومتی و توسعه هرچه بیشتر نقاط مختلف کشور است، گامی که در صورت ورود جدی بخش خصوصی استوارتر برداشته خواهد شد.
در استان کردستان نیز با همت نهادی مانند بنیاد مستضعفان، کمک دولت و بخش خصوصی، می‌توان براساس ظرفیت‌های موجود، از جمله در بخش‌های دامپروری و کشاورزی، اقدام به راه‌اندازی طرح‌هایی پیشران کرد و از این طریق زمینه فعالیت تعداد زیادی افراد جویای کار و ایجاد ثروت و درآمد را فراهم کرد.
استان کردستان با یک میلیون و 603 هزار نفر جمعیت، دارای 10 شهرستان، 29 شهر، 31 بخش، 86 دهستان و یک هزار و 677 روستای دارای سکنه است.
برچسب‌ها
کردستان توسعه اقتصادی اقتصاد مقاومتی بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی قروه

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/173639/کردستان-بستری-برای-توسعه-دامپروری
بستن   چاپ