عصر کرد
یک عمر دویدیم به بیمه نرسیدیم/ سود فرش‌بافی به جیب واسطه‌ها می‌رود
سه شنبه 5 اسفند 1399 - 11:19:49
عصر کرد - رج به رج فرش‌های بافته شده حاصل دسترنج بانوان زحمت‌کشی است که بعد از سال‌ها گره زدن از داشتن بیمه محروم هستند و سود دسترنج آنها به جیب واسطه‌ها می‌رود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، قالی بافی از زمان های خیلی دور در روستاها و شهرهای استان کردستان به ویژه شهرستان بیجار که مهد فرش بافی کردستان است رواج داشته است.
شهرت فرش دست بافت بیجار گروس فراتر از مرزهای ایران است و این هنر چشم نواز آذین بسیاری از کاخ ها و منازل اعیان نشین کشورهای آلمان، آمریکا، هلند و روسیه است.
نام بیجار گروس مترداف فرش های دست بافت نفیسی است که حاصل دسترنج بانوان زحمت کشی است که بعد از سالها گره زدن و چشم دوختن به نقشه فرش و پایین آوزدن دفه بر تارهای دار قالی از داشتن بیمه محروم هستند و سود دسترنج آنها به جیب واسطه ها می رود.
بانو فتح الهی یکی از 90 هزار بافنده کردستانی است که سهمی در بافت فرش های دست بافت این دیار دارد، نان آور خانه است، دلی پر درد از ناسازگاری روزگار دارد، از هفت سالگی با دستان کوچکش تار و پود قالی را بهم گره زده و کمک حال خانواده بوده و امروز بعد از 30 سال فرش بافی از داشتن یک بیمه ساده هم محروم است.
سود کارم به جیب واسطه‌ها می رود، رغبتی برای ادامه فرش بافی نداریم
وی در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: در طی چند سال گذشته با توجه به مشکلات مالی و نداشتن مخارج بر پا کردن دار قالی برای واسطه ها کار میکنم و برای یک فرش خوب 7 ماه وقت صرف میکنم در پایان بافت کمترین دستمزد را دریافت می کنم.
وی افزود: تا کنون فرش ها و گلیمچه های زیادی بافته ام که از طریق فروش آنها مخارج خانه و بچه هایم را تامین می کنم اما دلم برای خودم می سوزد که بعد از چندین سال کار کردن برای آینده خودم هیچ پس اندازی ندارم.

عصر کرد

این بافنده کرستانی ادامه داد: اگر سرمایه داشتم ی کارگاه کوچک برای خودم دست و پا میکردم و از طریق آن هم می توانستن به دخترهای جوان آموزش فرش بافی بدهم هم حاصل دست رنج های خودم را به فروش برسان که بتوانم زندگیم را اداره کنم.
فتح الهی ادامه داد: در حال حاضر فرش بیجار رونق گذشته خود را ندارد و اکثر بافندگان وجود طرح های کپی، رنگ های شیمایی، وسایل نامرغوب را دلیل کود هنر و صنعت فرش بافی اعلام کرده اند.
تنها خواسته یک فرش باف زحمت کش داشتن بیمه است
کلهری یکی دیگر از بانوان فرش باف بیجاری گفت: رونق صنعت فرش بافی توجه به فرش بافان است و مهمترین خواسته یک فرش باف بعد از چند سال زحمت داشتن یک بیمه است که در حال حاضر از آن محروم هستیم.
وی عنوان کرد: هر چند وقت یکبار می گویند سایت بیمه فرش بافی باز است و فرش بافان با ارائه مدارک لازم اقدام کنند اما بعد از چند ساعت شاهد بسته شدن سایت هستیم و مشخص نیست چه افرادی شامل حال این بیمه می شوند.
این بانوی فرش باف بیجاری تصریح کرد: به دلیل عدم حمایت مسوُولان از صنعت فرش بافی و فرش بافات چراغ صنعت فرش بافی در بیجار که مهد فرش استان کردستان است به سوسو افتاده و دیگری بانوان رغبتی به بافت فرش دست بافت ندارند و فرش های کامپیوتری جایگزین آنها شده است.
کلهری ادامه داد: اگر مسوولان مشکلات گرانی تامین مواد اولیه و بیمه قالی بافان را حل کنند بانوان فرش باف رغبت بیشتری برای کار کردن دارند.
وی بیان داشت: در حال حاضر بعلت گرانی مواد اولیه خودم قادر به خرید پشم و وسایل مورد نیاز نیستم و باید برای واسطه ها کار کنم که در آخر کار تنها چیزی که برایم باقی می ماند خستگی کار و مشکلات و بیماری های مختلف بعلت سختی کار است و سود کار من به جیب واسطه ها می رود.
60 هزار بافنده فرش در کردستان فعالیت دارند
مسؤول سازمان اداره فرش دست بافت صنعت، تجارت و معدن کردستان گفت: در حال حاضر 36 کارگاه قالی بافی متمرکز و 124 کارگاه غیر متمرکز با 60 هزار بافنده در استان کردستان فعالیت دارد که به صورت میانگین سالانه 160 هزار فرش در کردستان تولید می کنند.
وی افزود: در حال حاضر 15 هزار نفر از مزایای قالیبافی استفاده می کنند، بیمه 13 هزار نفر هم قطع شده است و این در حالی است که قریب به 35 هزار نفر دیگر در انتظار بیمه قالی بافی به سر می برند و این بدین معنا است که شاید بعلت کمبود مالی نمی تواند تمام قالیبافان را تحت پوشش قرار دهد.

عصر کرد

ساماندهی و توسعه فرش بافی نقش مهمی در حل مشکلات این قشر دارد
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع مالی استانداری کردستان گفت: در صنعت فرش بافی کردستان باید از مواد اولیه‌ای استفاده کنیم که بتوانیم برای فرش های دست بافت ارزش افزوده ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه نرخ بیکاری در استان کردستان 14 درصد است افزود: ساماندهی و توسعه فرش بافی کردستان نقش مهمی در ایجاد اشتغال و حل مشکلات این قشر دارد.
انتهای پیام/

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/188113/یک-عمر-دویدیم-به-بیمه-نرسیدیم--سود-فرش‌بافی-به-جیب-واسطه‌ها-می‌رود
بستن   چاپ