عصر کرد
کاهش 10 درصدی ارزش تولید ناخالص داخلی کردستان به دلیل خشکسالی
چهارشنبه 15 ارديبهشت 1400 - 11:59:19
عصر کرد - ایسنا/کردستان معاون امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان با اشاره به کاهش بارندگی‌ها اعلام کرد که کاهش 10 درصدی ارزش تولید ناخالص داخلی در بخش کشاورزی به دلیل خشکسالی پیش‌بینی می‌شود.

خالد جعفری صبح امروز چهارشنبه در جلسه کارگروه اقتصادی، اشتغال و سرمایه‌گذاری کردستان با اشاره به اینکه کردستان استانی نسبتا تر محسوب می‌شود اظهار کرد که در پیش از بهار 1400 شرایط مزارع و بارش‌های کردستان بسیار مناسب بوده است.
وی افزود که کاهش 10 درصدی ارزش تولید ناخالص داخلی در بخش کشاورزی به دلیل خشکسالی پیش‌بینی می‌شود.
معاون امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان تصریح کرد که دامداران با کشتار دام‌های مولد به عنوان سرمایه‌ای ارزشمند موجبات افزایش قیمت گوشت قرمز در آینده را فراهم می‌سازند.
وی عنوان کرد که تامین آب برای روستاها و شهرهای که دچار تنش آبی می‌شوند در اولویت اختصاص اعتبار قرار دارند اما برای جبران خسارت کشاورزان و باغداران باید اعتبارهایی درنظر گرفته شود.
جعفری ادامه داد که اعتبارات کشوری و استانی از طریق سازمان برنامه و بودجه در خصوص مهار خسارت خشکسالی درنظر گرفته شود و نامه‌ای در این خصوص برای ریاست جمهور ارسال می‌شود.
سدهای عباس آباد و زیویه در برداشت آب دچار محدودیت هستند
وی خاطرنشان کرد که پرداخت آب به زمین‌های کشاورزی در سدهای عباس آباد و زیویه دچار محدودیت است و در آینده نیز مشخص نیست وضعیت سایر سدها به چه صورت خواهد بود.
معاون امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان گفت: پوشش بیمه‌ای باغات نیز مناسب نیست و باید با توجه به خسارت‌ها، کمک‌هایی برای این باغداران درنظر گرفته شود.
وی اظهار کرد که اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری تصمیمات لازم برای کنترل آفات و کم کردن اثرات خشکسالی برای جنگل‌های استان گرفته شود و اعتبارات لازم را برای این کار درخواست کنند.
جعفری در پایان یادآور شد که درخصوص آب شرب شهرهای کردستان و به خصوص شهر سنندج در جلسه شورای اداری هفته آینده با حضور رسانه‌ها بررسی می‌شود.
کردستان خشک‌ترین سال زارعی را تجربه می‌کند
فرید سپری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان در ادامه جلسه با اشاره به تغییرات اقلیمی و تاثیر گلخانه‌ای تصریح کرد که از اوایل اسفند ماه به بعد بارندگی موثری در کشور ثبت نشده که برای کشت دیم بسیار مخرب بوده است.
وی عنوان کرد که کردستان 125 میلیمتر کاهش بارندگی نسبت به میانگین بلند مدت داشته و رتبه هشتم خشکسالی کشور را به خود اختصاص داده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه سال 1400 از خشک‌ترین سال‌هایی بوده که کردستان به خود دیده ادامه داد که کردستان، کاهش 30 درصدی نسبت به میانگین بلند مدت و کاهش 42 درصد بارندگی نسبت به سال گذشته را تجریه می‌کند.
وی خاطرنشان کرد که استان کرمانشاه که بیشتر از کردستان خشکسالی را داشته اما در نقشه‌های تخصصی پهنه سبز رنگتری دارد که گویای آبی بودن بیشتر زمین‌های این استان است.
ضرر 2 هزار و 165 میلیارد تومانی خشکسالی به کشت دیم
سپری گفت: از 573 هزار هکتار سطح کشت گندم دیم کردستان انتظار کاهش 280 هزار تنی مزارع دیم و کاهش 25 هزار تنی گندم آبی انتظار می‌رود.
وی اظهار کرد که 2 هزار و 165 میلیارد تومان خسارت با احتساب قیمت روز در بخش کشاورزی دیم خواهیم داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود که انگور دیم و گیاهان دارویی نیز دچار تنش شده‌اند که انتظار می‌رود خشکسالی موجب ضرر به این محصولات نیز شود.
کاهش تولید گوشت قرمز در نتیجه خشکسالی
وی با اشاره به کاهش 310 هزار تن علوفه با ارزش یک هزار و 652 میلیارد تومان تصریح کرد که کردستان سالانه 2 میلیون تن علوفه تولید می‌کند و کاهش علوفه ضربه مهلکی به صنعت دامپروری کردستان می‌زند.
سپری عنوان کرد که کاهش علوفه دامداران را به کشتار دام‌های مولد تشویق می‌کند و کاهش 9 هزار 300 تن تولید گوشت قرمز قابل تصور خواهد بود.
وی ادامه داد که خشکسالی بر تولید عسل کردستان نیز تاثیر خواهد گذاشت و پیش‌بینی کاهش 30 تا 50 درصدی تولید عسل در استان می‌شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان خاطرنشان کرد که در مجموع خسارت 4 هزار و 855 میلیارد تومانی به بخش زراعت‌، باغداری دامپروری و غیره وارد خواهد آورد.
وی گفت: سرمازدگی 561 میلیارد تومان خسارت به مزارع و باغات کردستان وارد کرده است.
سپری اظهار کرد که سالجاری بیشترین محلول پاشی در مزارع کردستان انجام شده که توانستیم بیشتر مزارع آبی استان را ریکاوری کنیم.
مبارزه با آفت سن گندم در 156 هزار هکتار از اراضی کردستان
وی افزود که مبارزه با آفت سن مادر گندم در سطح 156 هزار هکتار در کردستان صورت گرفته که کاری بسیار موثر برای حفظ امنیت غذایی مردم بوده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان تصریح کرد که مبارزه با سن‌های برگشتی یکی از نکات بسیار مهم است که باید اعتبارات مناسبی برای این مهم اندیشیده شود تا در سال آینده طغیان آفت سن گندم را نداشته باشیم.
وی درپایان یادآور شد که اختصاص 60 میلیارد تومان اعتبار بلاعوض به خسارت دیدگان و 50‌ میلیارد تومان برای پرداخت تسهیلات کم بهره بانکی می‌تواند در بخش کشاورزی بسیار موثر باشد.
بیماری زغالی و آفت جوانه خوار بلوط بلای جان جنگل‌های کردستان
سعدی نقشبندی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان در ادامه جلسه اظهار کرد که جنگل‌های زاگرس شاهد بیماری زغالی هستیم‌ که در کامیاران این آفت مشاهده که تنها با حذف فیزیکی آن توانستیم این آفت را کنترل کنیم.
وی افزود که آفت جوانه خوار بلوط یکی دیگر از مشکلات جنگل‌های کردستان‌ها است که در مریوان و بانه و سروآباد این آفت مشاهده شده که با محلول‌های مخصوصی در حال مبارزه با آن هستیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان تصریح کرد که کاهش بذر دهی گیاهان یکساله مرتعی یکی دیگر از مشکلات به وجود آمده به دلیل خشکسالی‌ خواهد بود که اثرات آن در سال‌های آینده نمایان می‌شود.
وی در پایان یادآور شد که اختلافات اهالی روستاهای کردستان بر سر مراتع یکی دیگر مشکلاتی است که خشکسالی به وجود آورده است.
خشکسالی سالجاری در 55 سال اخیر بی سابقه بوده است
مردوخ‌پور، نماینده شرکت آب منطقه‌ای کردستان در ادامه عنوان کرد که خشکسالی فروردین ماه سالجاری در 55 سال اخیر بی سابقه بوده است.
وی ادامه داد که متوسط بارش کردستان در اردیبهشت ماه 2 میلیمتر بوده که نسبت یه دراز مدت کاهش 97 درصدی را نشان می‌دهد.
نماینده شرکت آب منطقه‌ای کردستان در پایان با بیان اینکه تامین آب شرب یکی از دغدغه‌های اصلی خواهد بود یادآور شد که 3/91 میلیون متر مکعب مصرف آب شرب سد قشلاق داشته‌ایم که از سال‌های گذشته بیشتر بوده پس اندیشیدن چاره‌ای در خصوص کم آبی بسیار اهمیت است.
انتهای پیام

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/209504/کاهش-10-درصدی-ارزش-تولید-ناخالص-داخلی-کردستان-به-دلیل-خشکسالی
بستن   چاپ