عصر کرد
به بهانه روز سینما؛
کرونا و هنر هفتم
دوشنبه 22 شهريور 1400 - 08:15:30
عصر کرد - سنندج- کرونا این ویروس منحوس و ناشناخته که کم کم وارد تولد 2سالگی اش می‌شود، سینما یا همان هنر هفتم را نیز همانند تمام بخش های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و غیره با مشکلات و موانعی روبرو کرد.

به گزارش ایرنا، فیلم دیدن همواره یکی از تفریحات سالم در میان مردم بویژه جوانان و نوجوانان به شمار می رود و حال اگر این دیدن فیلم در سینما و بصورت جمعی باشد لذتش چندین برابر می شود.
بسیاری از خانواده ها علاقه بخصوصی به سینما رفتن و فیلم دیدن دارند و این مهم که از آن به عنوان یکی از تفریحات سالم نام می برند پای ثابت تفریح علاقمندان به این هنر است.
در این میان جوانان و نوجوانان زیادی نیز هستند که سعی می کنند اوقات فراغت خود را دوستانه با حۻور در سینما و دیدن یک فیلم بگذرانند.
اما کرونا که آمد همانند بر هم زدن همه تعاملات اجتماعی دیگر این تفریح سالم مردم را نیز تعطیل کرد و عملا دوستداران این هنر تا مدت هااز دیدن فیلم در سینما محروم ماندند.
هرچند در مدت این یک و سال نیم که از شیوع ویروس کرونا در کشور می‌گذرد در تایم‌هایی سینماها با رعایت پروتکل های بهداشتی بازگشایی و فیلم های زیادی اکران شده اما هنوز هم بسیاری از علاقمندان بدلیل ترس از این ویروس قید این تفریح و علاقمندی خود را زده اند.
میلاد یکی از جوانان علاقمند به فیلم و سینما است به گونه ای که سعی کرده هر فیلمی که در سینما اکران شده را حتما ببیند اما از وقتی که کرونا آمده حتی برای دیدن یک فیلم هم به سینما نرفته است.
وی می گوید: درست است که می گویند فاصله اجتماعی و سایر پروتکل ها رعایت می شود اما وقتی می گویند فضای بسته خطرناکترین محل گسترش کروناست بخاطر سلامتی خانواده ام هم که شده از یک و سال و نیم پیش قید این تفریح خود را زده ام.
این جوان علاقمند به هنر و سینما با بیان اینکه در این مدت به دیدن فیلم های نمایش خانگی روی آورده است اظهار داشت: فیلم دیدن در خانه لذت سینما را ندارد اما فعلا مجبورم و تا زمانی که ایمنی کامل برقرار نشود سینما نمی روم.
ویانا یکی دیگر از علاقمندان به هنر و سینما اما تلاش کرده در این بازه زمانی هر تایمی که سینما باز بوده و فیلم مورد علاقه اش اکران شده با رعایت پروتکل ها به سینما برود.
وی که در هنرستان مشغول به تحصیل و بوده و رشته تئاتر را برای خود انتخاب کرده است می‌گوید: قبل از کرونا همه آخر هفته ها را با دوستان یا خانوادگی به سینما می رفتم اما الان خیلی محدود شده و بیشتر هم سعی می کنم تنها بروم.
بی شک موضوع کرونا به عنوان یک معضل جهانی که تمام جنبه های زندگی انسانها را تحت تأثیر خود قرار داده است و حتی سبک و شیوه زندگی کردن انسانها تحت تاثیر این ویروس منحوس قرار گرفته، سینما داران و سینماگران را هم درگیر خود کرده است.
زیان‌های سنگین سینماداران در دوران کرونا
رییس حوزه هنری کردستان در این رابطه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می‌گوید: از اواخر سال 1398 با شیوع این ویروس اولین مکان هایی که مجبور به تعطیلی شدند سالن های سینمایی بود و عملا بسیاری از سینما داران کشور را چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی با زیان های سنگین مواجه کرد.
امین مرادی افزود: در سال 1398 در مجموع 74 فیلم بر پرده،های نقره‌ای سینماهای کشور به نمایش در آمد که در پایان بیش از 26 میلیون نفر از این فیلم ها در سینما های کشور دیدن کردند و نزدیک به 2هزار و 930 میلیارد ریال حاصل فروش بلیت سینماها بود که این آمار در سال 1399 بسیار افت پیدا کرد و تعداد مخاطبان سینما به 623 هزار و 835 نفر رسید و حدود 90میلیارد ریال را ثبت کرد.
وی یادآور شد:در 6 ماهه اول سال 1400 نیز کل مخاطبان که به سینماهای کشور مراجعه کرده اند 758 هزار و 242 نفر بوده که 170 میلیارد ریال فروش سینما بوده است که این میزان هم رقم بسیار ناچیزی است.
رییس حوزه هنری کردستان یادآور شد: سهم استان کردستان از این آمار درسال 1399 کل مخاطب سینما هفت هزار و 197 نفر بوده که در 972 سانس ارائه شده و 830 میلیارد ریال فروش ثبت شده است.
وی افزود: در 6 ماهه اول سال 1400 کل مخاطبین سینما 14هزار و 555 نفر بوده است که 11 فیلم را در یک هزار و 347 سانس در سینماهای سنندج، سقز و بیجار به تماشا نشسته‌اند.
افت در بخش تولید
مرادی ادامه داد: در بخش تولید هم عملا دچار افت هستیم و از سال 1357 تا کنون حدود سه هزار دقیقه فیلم تولید شده است که میانگین سالیانه 70 فیلم بر پرده‌های سینما اکران شده و در سال 1399 این رقم به 24 فیلم کاهش پیدا کرد و در سال 1400 نیز همچنان با این مشکل مواجه هستیم.
وی افزود: هرچند تعدادی از فیلم ها در قالب اکران آنلاین نیز اقدام به فروش کردند اما عدم اطمینان از موفقیت در گیشه که نتوانسته در این 2سال جز چند فیلم خاص پاسخگوی هزینه ها باشد هنرمندان و فیلمسازان را هم در گیر خود کرده است که البته امیدواریم با شتابی که در زمینه انجام واکسیناسیون در کشور صورت گرفته و تمهیداتی که در سالن های سینمایی از نظر رعایت پروتکل های بهداشتی انجام شده شاهد رونق دوباره صنعت سینما در کشور و استان باشیم.
تهدیدی که به فرصت تبدیل شد
رییس حوزه هنری کردستان در ادامه اظهار داشت: در زمینه ارتقای زیرساخت های فرهنگی و هنری استان شیوع ویروس کرونا تهدیدی بود که به فرصا تبدیل سد و اقدامات موثری در استان انجام دادیم.
امین مرادی افزود: بر اساس آمار اعلامی توسط سازمان سینمایی کشور در سال 1398 استان کردستان در مجموع دارای چهار سینما و سه مجتمع فرهنگی در مجموع با 9 سالن بوده است که البته مجتمع‌های فرهنگی و هنری قید شده در این آمار در چرخه اکران سینمایی قرار ندارند بنابراین بر این اساس استان کردستان تا پایان سال 1398 دارای چهار سینما در سنندج، بیجار و مریوان بوده که در این آمار سینمای غیرفعال شیدا نیز آمده است.
وی افزود: این آمار در سال 1399 نیز همچنان برقرار بوده با این تفاوت که مجموع صندلی‌های سینمایی فعال در استان در سال 1399 شامل پردیس سینمایی بهمن سنندج با سه سالن، سینما آزادی بیجار با یک سالن و سینما مریوان با یک سالن درمجموع یک هزار و 380 صندلی بوده است که به نسبت جمعیت استان به ازای هر یک هزارو 161 نفر یک صندلی سینمایی وجود داشته است.
رییس حوزه هنری کردستان اۻافه کرد: تا پایان سال 1398 استان کردستان با دارابودن 11 شهرستان و 32 شهر تنها در سه شهر دارای سالن سینما بوده است و 29 شهر استان از سینما محروم بوده اند که براین اساس جزو استان‌های کم برخوردار محسوب می‌شوند.
وی افزود: در اواخر سال1398 در راستای توزیع عادلانه فرهنگی کلنگ احداث و ساخت پردیس سینمایی مهر سقز با حضور استاندار کردستان بر زمین زده شد واین پروژه در سخت ترین شرایط کاری و همزمان با شیوع ویروس کرونا با رعایت کامل پروتکل ها و توضیح این مساله که یک نفر از عوامل این پروژه درگیر این بیماری نشد در مدت زمان 14 ماهه با سه سالن سینمایی مجهز، کافی شاپ، فروشگاه عرضه انتشارات سوره مهر، گالری مجهز، با تعداد 469 صندلی 9 مرداد ماه امسال افتتاح و فعالیت خود را آغاز کرد.
مرادی بیان کرد: تا امروز چهار هزار و 287 نفر از فیلم های اکران شده در این سینما استقبال کرده‌اند که بسیار آمار خوبی است و نشان از استقبال مردم از این مکان مهم توسعه ای است.
وی یادآور شد: در سنندج هم در کنار به روز رسانی امکانات قبلی براساس نیاز تعداد سالن‌های سینمایی پردیس سینمایی بهمن از سه سالن به هفت سالن افزایش و 159 صندلی به سرانه صندلی سینمایی استان افزوده شد و عملا امکان نمایش فیلم های ایرانی و خارجی در کنار اکران دائمی فیلم کودک و سینما هنر و تجربه در ژانرهای مختلف فراهم شد و برای اولین بار در غرب کشور سینمای روباز با امکانات ویژه در مجوعه پردیس سنندج به بهره برداری رسید.
رییس حوزه هنری کردستان اۻافه کرد: در بیجار هم به منظور توجه به ذایقه و سلیقه های مختلف همزمان با این 2 پروژه عملیات ساخت 2سالن دیگر در سینما آزادی آغاز شد و این سینما نیز به یک پردیس سه سالنه تبدیل و در مجموع 9 سالن سینمایی با 701صندلی احداث و مجموع سرانه صندلی سینمایی استان به 2هزار و 81 صندلی ارتقا پیدا کرد و از نظر میانگین سرانه صندلی در استان به 2 برابر میانگین کشوری رسید.
عدم توجه به صنعتی بودن مهترین مشکل سینما
وی در ادامه به دیگر مشکلات سینما هم گریزی زد و گفت: عدم توجه به صنعتی بودن سینما رمهمترین مشکل این هنر است که باید به صورت اساسی بدون آنکه به جنبه های دیگر سینما به عنوان یک هنر لطمه وارد کند توجه شود.
مرادی افزود: امروز سینما و هنرمندان این عرصه بدلیل مشکلات ناشی از شیوع کرونا نیازمند توجه و حمایت دولتمردان هستند و می طلبد که در یک برنامه،ریزی مشخص ان را اجرایی کنند.
رییس حوزه هنری کردستان اۻافه کرد: در بخش زیر ساختی هم بسیاری از شهرهای استان فاقد سالن سینمایی استاندارد هستند که این موضوع هم با توجه به مسائل مالی نیازمند توجه و تمهیداتی است که اگر مهیا شود حوزه هنری در استان این آمادگی را دارد در کمترین زمان ممکن همچون پروژه پردیس سینمایی مهر سقز و بیجار ساخت آن را در دیگر شهرهای استان بر عهده بگیرد.
وی یادآور شد: با توجه به اینکه سینما به عنوان یک فعالیت جمعی می تواند تاثیر بسزایی در رشد فرهنگ عمومی داشته باشد و توسعه سالن های سینما می‌تواند علاوه بر رشد فرهنگی، رشد اقتصادی و اجتماعی را به همراه داشته باشد لذا در راستای توزیع عادلانه زیرساخت های فرهنگی و تلاش در راستای افزایش سالن‌های سینما یکی از سیاست‌های اصلی حوزه هنری است و انتظار می رود که در سایه حمایت های مسوولانی استانی این مهم به خوبی و با سرعت بیشتری دنبال شود.
سینما در اصل واژه ای است یونانی به معنای حرکت، اما در اصطلاح، سینما هنر و فنی است که به کمک یک سری تصاویر متحرک، پیامی را به مخاطب خود که همان تماشاگر است منتقل می کند.
سینما به عبارتی هنرهفتم است هنری که نه تنها هنرهای دیگر را به خدمت گرفته بلکه به گونه ای توانسته آنها را نیز اعتلا ببخشد و صنعت، فن و تکنیک را نیز به خدمت گرفته و در متن خود دارد و به عبارتی به عنوان هنر صنعت از آن نام می برند و بی شک زمانی سینما می تواند نمود خود را داشته باشد که به مخاطب عرضه شود.
21‌شهریور در تقویم جمهوری اسلامی ایران با عنوان روز ملی سینما نامگذاری شده است.
برچسب‌ها
کرونا جمهوری اسلامی ایران کردستان سنندج سالن سینما

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/242233/کرونا-و-هنر-هفتم
بستن   چاپ