عصر کرد
عسگرخانی، انسانی فاضل و صاحب نظریه در حوزه روابط بین الملل بود
سه شنبه 30 شهريور 1400 - 12:55:43
عصر کرد -

عصر کرد


ایسنا/هرمزگان جامعه شناس و عضوء هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی قشم گفت: عسگرخانی فردی صاحب دیدگاه و حتی به جرأت می توانم بگویم صاحب نظریه در حوزه روابط بین الملل و سیاست بین الملل، در مسائل و موضوعاتی چون امپریالیسم و قدرت جهانی، سیاست و قدرت درخاورمیانه بود.
دکتر مصطفی عبدی در گفت و گو با ایسنا، افزود: استاد عسگرخانی، انسانی فاضل و اندیشمندی بود گرچه افتخار شاگردی ایشان را نداشتم، اما به دلیل برخی حوزه های مشترک مطالعاتی در ساعات استراحت در اتاق استادان از محضر وی بسیار استفاده کردم.
وی اضافه کرد: عسگرخانی فردی صاحب دیدگاه و حتی به جرأت می توانم بگویم صاحب نظریه در حوزه روابط بین الملل و سیاست بین الملل، در مسائل و موضوعاتی چون امپریالیسم و قدرت جهانی، سیاست و قدرت درخاورمیانه بود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: عسگرخانی در خصوص مسائلی چون انرژی هسته ای و روابط بین الملل ایران، تحلیلی کاملاً متفاوت از بسیاری استادان علوم انسانی داشت. او در این رابطه از اهمیت اقتدار ملی و قدرت یک کشور در عرصه بین المللی بحث می کرد. به نظر وی اگر اقتدار و قدرت بین المللی یک کشور دستخوش دگرگونی شود، امنیت آن کشور در ابعاد مختلف بسیار متزلزل و شکننده خواهد شد.
عبدی با بیان اینکه قدرتِ تامین کننده امنیت خود وابسته به منابع قدرت است، یعنی اگر کشوری از منابع قدرت برخوردار نباشد، اقتدار و قدرت آن در داخل و بیرون متزلزل شده و بواسطه آن امنیت نیز دستخوش ضعف و فروپاشی قرار خواهد شد، عنوان کرد: طبق سخنان عسگرخانی، امروزه امنیت ایران متاثر از قدرتی است که‌ به‌ سه جزء و یا سه منبع مهم وابسته است. به تعبیر این استاد گرانقدر این سه جزء به مثابه اجزاء یک مثلث بایکدیگر در ارتباط بوده و تامین کننده یکدیگر هستند و با استمرار این سه، قدرت ایران در عرصه بین المللی موضوع بحث و برنامه ریزی ابرقدرت ها است.
جامعه شناس و عضوء هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی قشم با اشاره به اینکه اگر یکی از این سه تضعیف شود، کلیت قدرت ایران هدف قرار گرفته شده و زمینه مسائل بعدی فراهم خواهد شد، بیان کرد: در مدل نظری عسگرخانی نظام امپریالیسم جهانی و یا به زبان خود عسکرخانی، غربی ها و آمریکایی ها می خواهند آرام و گام به گام این سه جزء مثلث قدرت و امنیت را بزنند. سه ضلع این مثلث، یکی انرژی هسته ای به مثابه منبعی مهم و حیاتی در بحث انرژی، خصوصاً در آینده است، یعنی بعد از پیش روی آرام و اعمال فشارهای طاقت فرسا و فرسایشی از طریق تحریم بر استناد به مساله منع فعالیت هسته ای و کش دادن این فشارها زمینه را برای پذیرش این منع فعالیت و تعطیلی ابدی آماده کنند و در گام بعدی نیروی نظامی و خصوصاً سپاه، به مثابه یکی از بازوهای قدرت و فشار و بازی گردانی ایران در منطقه را تضعیف و منفعل و حتا منحل کنند و سومین گام دیپلماسی ایران است، پس در نهایت با منزوی کردن ایران از طریق نشانه گرفتن روابط بین الملل این، ایران را به کشوری منزوی و ضعیف و نا امن تبدیل کنند.
وی با بیان اینکه این شرایط بستری است برای فروپاشی ایران و تجزیه آن به قدرت های کوچک( کشورهای کوچک) که قدرت مقابله و چانه زنی با قدرت های جهانی را ندارد، اضافه کرد: دنیا محل گذر است و فقط همین خاطرات است که باقی می ماند، عسگرخانی طوری زندگی کرد و طوری روابط انسانی خود را مدیریت که امروزه اکثریت کسانی که او را می شناسند از او به نیکی یاد می کنند.
عبدی با بیان اینکه در زمان مسؤلیتم در پردیس بین الملل قشم با مشاوره، راهنمایی و کمک های بی دریغ پروفسور عسگرخانی دو همایش ملی با محتوایی قابل استناد پژوهشگران برگزار کردیم، اضافه کرد: زنده یاد عسگرخانی واحد بین الملل قشم را همچون فرزند خود می‌دانست و با وجود اینکه امکان همکاری با دیگر دانشگاه‌های داخل کشور و خارج کشور را داشت اما به دلیل تعصبی که به بین الملل قشم داشت فارغ از انگیزه های مادی و مقام و مرتبه هیچ کمکی را به توسعه و بالندگی این پردیس دریغ نمی کرد. متاسفانه در ماه های واپسین عمرش، پس از سال ها مجاهدت در دانشگاه‌های مختلف کشور و بیش از همه واحد قشم، موجبات آزردگی خاطر این استاد و نظریه پرداز که از سرمایه های مهم کشور بود، فراهم شد.
به گزارش ایسنا، دکتر ابومحمد عسگرخانی استاد بازنشسته روابط بین‌الملل دانشگاه تهران که به علت ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری بود، روز گذشته دارفانی را وداع گفت.مرحوم عسگرخانی متولد سال 1330 دکترای روابط بین‌الملل را از دانشگاه کوئینز کانادا دریافت کرده و دانشیار روابط بین‌الملل دانشگاه تهران بود. رژیم‌های بین‌المللی یکی از مهم‌ترین حوزه‌های فعالیت‌های دانشگاهی او بود.
انتهای پیام

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/244016/عسگرخانی،-انسانی-فاضل-و-صاحب-نظریه-در-حوزه-روابط-بین-الملل-بود
بستن   چاپ