عصر کرد

آخرين مطالب

معدن‌کاوی؛ زخمی بر پیکر طبیعت بانه مقالات

معدن‌کاوی؛ زخمی بر پیکر طبیعت بانه
  بزرگنمايي:

عصر کرد - سنندج - بهره‌برداری از معادن و معدن‌کاوی در مناطق جنگلی و منابع طبیعی بانه باعث تخریب بخش زیادی از جنگل‌های این منطقه شده که به شکل زخمی بزرگ بر پیکر طبیعت این شهرستان نمایان است.

به گزارش ایرنا، شهرستان مرزی بانه 130 هزار هکتار منابع طبیعی دارد که 80 هزار هکتار آن را جنگل بویژه جنگل های بلوط و 50 هزار هکتار نیز مرتع است پروانه بهره برداری برای 14 معدن در این شهرستان صادر شده که 6 معدن که شامل شن ماسه، سنگ لاشه و معادن مس و روی هم اکنون در بانه فعال است.
بهره برداری از برخی معادن فاقد توجیه زیست محیطی است و می توان گفت خسارت وارده بر منابع طبیعی که برداشت در دل کوه ها و بدون مطالعه انجام می شود، بیشتر از منافع آن است و باعث تخریب بیشتر محیط زیست، زیستگاه جانواران و آلودگی آب و هوا شده و بخش زیادی از درختان جنگلی که قدمتی بیش از 100 سال دارند با برداشت معادن از دل این کوه ها از بین می روند.
جنگل ها و مراتع بکر از اهمیت طبیعی و اقتصادی زیادی برخوردار هستند و به لحاظ طبیعی علاوه بر تامین خوراک دام و تولید انواع دارو مزایای مهمی همچون تعدیل آب و هوا و تغذیه آبهای زیر زمینی دارد و از حیث اقتصادی نیز برای بهره برداران محلی اهمیت زیادی دارد.
برداشت معادن با بررسی های کارشناسی انجام نمی شود
مدیر عامل انجمن مردمی پاژین بانه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا جنگل های بلوط بانه را سرمایه عظیم جنگل های زاگرس عنوان کرد و گفت: ادارات و نهادهای که با برداشت معادن موافقت می کنند قبل از موافقت در منطقه ای که قرار است معدن ایجاد شود مطالعه و بررسی های کارشناسی نمی کنند و این موضوع موجب تخریب منابع طبیعی و خدادادی می شود.
حامد اسراری افزود: پیمانکاران بعد از برداشت از معادن در عرصه های طبیعی باید خسارت های ناشی از تخریب را برای احیای محیط زیست منطقه جبران کنند که این اقدام انجام نمی شود.
وی اظهار داشت: نهادهای مربوطه بعد از موافقت با برداشت و اکتشاف معادن باید بررسی های میدانی از منطقه داشته باشند که این اقدام هم تاکنون از طرف این نهادها انجام نشده و این امر باعث سوء استفاده پیمانکاران معادن شده و سینه کار را بیش از محدوده تعیین شده افزایش می دهند.
اسراری با اشاره به تاثیر برداشت معادن بر محیط زیست و انسان گفت: آلودگی آب و خاک، تخریب زیستگاه جانواران و نابودی درختان جنگلی از مهمترین پیامدهای برداشت معادن است که بر سلامت انسان نیز تاثیر زیادی دارد و باعث افزایش بیمارهای تنفسی و انواع سرطان نیز می شود.
وی افزود: در سالهای اخیر برای پیشگیری از تخریب و از بین بردن منابع طبیعی و درختان جنگلی فعالان محیط زیستی انجمن پاژین بانه از جانمایی و برداشت 2 معدن در بانه جلوگیری کرد.
پروانه بهره برداری از 14 معدن در بانه
رییس صنعت، معدن و تجارت شهرستان بانه گفت: 14 پروانه برداشت معدن در بانه وجود دارد که امسال پروانه یکی از معادن باطل می شود و پنج معدن تعطیل و معادنی هم در حال اکتشاف هستند.
بایزید حسینی با اشاره به دلایل تعطیلی برخی از معادن افزود: یکی از مهمترین دلیل تعطیل شدن معادن بانه مشکلات اداری و به صرفه نبودن این معادن است یکی از این معادن به دلیل نزدیکی با لوله انتقال گاز و یکی دیگر نیز به دلیل قرار گرفتن در عرصه منابع طبیعی تعطیل شده است.
وی با بیان اینکه 6 معدن برداشت سنگ لاشه فعال است اظهار داشت: زمان مشخصی برای برداشت در معادن وجود ندارد و هر معدن با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص ظرفیتی برای استخراج دارد و از میزان تعیین شده نمی تواند بیشتر برداشت کنند.
حسینی اضافه کرد: برای جلوگیری از تخریب واحدهای مسکونی همجوار معادن هنگام انفجار باید وضعیت اولیه بررسی شود و ساخت و سازها حریم خود را رعایت کنند اگر یک واحد براثر انفجار تخریب شود باید جبران خسارت شود.
وی با شاره به اینکه مواد منفجره که برای انفجار بکار برده می شود موج انفجار آن پخش نمی شود گفت: سالانه 310 هزار تن سنگ لاشه و شن ماسه بانه برداشت می شود که نیاز شهرستان را تامین نمی کند و از شهرهای همجوار این مصالح برای ساختمان سازی وارد شهرستان می شود.
رییس صنعت، معدن و تجارت شهرستان بانه افزود: چهار محدوده اکتشافی فلزی در بانه وجود دارد که میزان و زمان برداشت آن هنوز مشخص نیست.
وی گفت: در زمان استقرار و بهره برداری از اداره محیط زیست استعلام می گیریم و ضوابطی محیط زیستی که لازم است به بهره بردار اعلام و تلاش می شود کمترین تخریب محیط زیستی را داشته باشد و اداره منابع طبیعی و آبخیز داری بابت تخریب ها جریمه ای برای برداشت کننده در نظر می گیرد.
حسینی افزود: در بانه سنگ لاشه از کوه های واقع در روستاهای ابولحسن، سبدلو، شوی، بوئین سفلی، هنگه ژال و بلوه برداشت می شود.
بانه مناسب فعالیت معدن نیست
رییس محیط زیست شهرستان بانه با بیان اینکه نظارت بر فعالیت معادن توسط اداره منابع طبیعی و آبخیزی داری و صنعت، معدن و تجارت انجام می شود، گفت: نظارت بر بحث آلودگی محیط زیست معادن توسط محیط زیست انجام می شود که با توجه به شرایط خاص بانه مناسب فعالیت معادن نیست.

عصر کرد


رحمان رحیم پور افزود: با توجه به اینکه منطقه بانه یک منطقه جنگلی و بکر است معادنی که در بانه به بهره برداری رسیده بیشترین تخریب محیط زیستی و نابودی درختان جنگلی را به همراه داشته و علاوه بر این زیستگاه بسیاری از حیوانات را نیز از بین می برد.
وی اظهار داشت: درختانی که در مناطق جنگلی بانه وجود دارد بیش از 100 سال عمر دارند که با بهره برداری از معادن از بین می روند و آسیب جبران ناپذیری به محیط زیست منطقه وارد می می شود.
رحیم پور ادامه داد: برای برداشت از معادن سینه کاری مشخص می شود اما بسیاری پیمانکاران و افرادی که از این معادن برداشت می کنند بیش از سینه کار تعیین شده برداشت می کنند و بعد از اتمام برداشت منطقه را ویران شده رها می کنند و خسارت های محیط زیستی را جبران نمی کنند.
وی با اشاره به انفجاری که در معادن برای برداشت سنگ لاشه انجام می شود افزود: قبلا در بحث انفجارها از اداره محیط زیست استعلام می گرفتند اما اکنون این کار انجام نمی شود و این انفجارها علاوه بر آلودگی های محیطی و صوتی گاهی باعث ضربه به لایه های درونی زمین می شوند.
این مسوول با بیان اینکه چیزی که از معدن باقی می ماند ویرانی است گفت: باید پیمانکاران در کارگاه های خود فضای سبز ایجاد کرده و در مکانی که سنگ لاشه برداشت می شود برای جلوگیری از ایجاد گرد و خاک آب پاش نصب کنند.
وی افزود: معدن روبروی روستای سبدلو برخی از قوانین محیط زیستی را رعایت می کند اما جانمایی این معدن مناسب نیست چراکه فاصله معدن با منابع آبی و دانه بندی رعایت نشده و قبلا نیز دستور پلمب داده شده بود و اجازه فعالیت نداشت.
رحیم پور اظهار داشت: این معدن پس از مدتی بنابر ضرورت فعالیت خود را با رعایت قوانین محیط زیستی ادامه داد.
وی یاد آور شد: گرد و غبار ناشی از برداشت معادن که بر روی درختان می ماند، راه تنفس درختان را می بندد و تخریب جنگل ها باعث ایجاد سیلاب می شود.
رییس محیط زیست شهرستان بانه گفت: با توجه به شرایط زیست محیطی شهرستان بانه برای برداشت معدن مناسب نیست به همین خاطر اداره محیط زیست با ارائه مجوز به برخی از معادن مخالفت می کند.
وی با بیان اینکه باید از ظرفیت منابع طبیعی به اندازه توان منابع بهره برداری شود اضافه کرد: با توجه به اینکه شرایط توپوگرافی بانه مناسب فعالیت معدن ها نیست و باعث تخریب محیط زیست می شود باید فعالیت معدن های موجود تا زمان مقرر شده ادامه یابد و بیش از این باعث تخریب محیط زیست نشود.
برداشت باید با سیم برش انجام شود
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بانه گفت: در مجوزی که اداره صنعت، معدن و تجارت برای برداشت معدن صادر می کند نحوه برداشت تعریف شده و با توجه به اینکه برداشت با سیم برش هزینه بیشتری نیاز دارد معمولا با انفجار کوه برداشت می کنند.

عصر کرد


عثمان افتخاری با بیان اینکه در بانه معدن شن و ماسه بستر رودخانه وجود ندارد افزود: هشت معدن سنگ لاشه فعال وجود که برای سه معدن پرونده قضایی تشکیل شده است.
وی اظهار داشت: برای جلوگیری از تخریب منابع طبیعی از معادن به صورت دوره ای بازدید می کنیم و در صورت مشاهده تخلف به مراجع قضایی معرفی می شود.
افتخاری با بیان اینکه به دلایلی پرونده های تخلف به نتیجه مورد نظر نمی رسد ادامه داد: در معادن 2 محدوده اکتشاف و سینه کار تعریف شده که نظارت بر آنها توسط صنعت، معدن و تجارت انجام می شود و سطح تخریبی معادن مشخص نیست.
از مساحت 29 هزار و 100 کیلومتر مربعی مساحت کردستان حدود 12 هزار و 500 کیلومتر از مناطق دارای ظرفیت موادمعدنی فلزی با عنوان پهنه اکتشافی بلوکه و برای اکتشاف به سازمان‌های زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور و ایمیدرو واگذار شد.
کردستان با داشتن ظرفیت‌های فراوان در حوزه معدن به یکی از قطب‌های معدنی کشور تبدیل شده و بی شک سرمایه گذاری بیشتر در این حوزه منجر به توسعه و پیشرفت هرچه بیشتر استان خواهد شد چراکه این مهم پیشران چرخه اقتصادی کشور و به تبع استان خواهد بود.
اما نکته قابل توجه در زمینه فعالیت معادن در مناطق جنگلی مانند شهرستان بانه باید بر اساس قوانین و ضوابط خاص باشد و فعالیت‌های معدنی و معدن کاوی باعث تخریب خارج از عرف طبیعت نشود و پس از اتمام فعالیت معادن شرکت بهره‌بردار ملزم به احیای دوباره طبیعت آن منطقه شود.
برچسب‌ها
کردستان وزارت صنعت معدن و تجارت بانه منابع طبیعی تخریب محیط زیست

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/243247/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تکریم توانخواه حافظ قرآن در کردستان

عشق زندگی می بخشد

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

مالکان جدید استقلال و پرسپولیس از کدام منبع برای دو تیم خرج می‌کنند؟

عملکرد پرسپولیس در مرحله 1/8 نهایی جام حذفی

آمار جالب سپاهان در مرحله یک هشتم نهایی

خط و نشان بازیکن سرشناس ملاثانی برای سپاهان

خیز آنچلوتی برای تاریخ‌سازی در باشگاه رئال

پایان کار طراح افسانه‌ای فرمول یک در ردبول

بازگشت روماریو ستاره سابق برزیل پس از 16سال

قهرمان روس جهان و المپیک پیگیر وضعیت گرایی

خبر‌های پشت صحنه، هفتم اردیبهشت

سرپل‌ذهاب آماده میزبانی باشکوه از زائران یادمان بازی‌دراز

گازرسانی به 100 واحد صنعتی در کردستان

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

نگاه به سینما جدی نیست/ بررسی پیدایش هالیوود در مستند «پشت صحنه»

صدور موافقت اصولی ٣ طرح گردشگری در کردستان

طلای ووشوکاران مازندرانی در پیکار‌های انتخابی جام جهانی

تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان

اجرای طرح هادی و پروژه‌های عمرانی در روستا‌های سروآباد

امسال هم صعود بازی دراز از راه رسید/ آمادگی دستگاه های اجرایی برای این صعود باشکوه

آمادگی امداد هوایی هلال احمر کرمانشاه در سالروز عملیات بازی‌دراز

استفاده 78 درصدی از سامانه ارجاع پرونده به کارشناسان در کرمانشاه

1 مصدوم به علت سقوط از ارتفاع در روستای شبانکاره منطقه روانسر

برگزاری آزمون سراسری رشته علوم تجربی در کرمانشاه

اجرای طرح پوشش بیمه‌ای رایگان برای کودکان زیر هفت سال سن

طرح باک پُر در مرز پرویزخان به صورت رسمی از روز شنبه اجرا می شود

دستوری تازه در مورد استفاده از منشی های زن : «در ادارات دولتی ممنوع شد!»

اعزام 2 کاروان 85 نفره از کرمانشاه به حج عمره

پنج هزار و 780 خانوار تحت پوشش بهزیستی